facebooktwittermail

Skogens gröna kol

Grönt kol har börjat väcka giganternas intresse. - Det är helt otroligt. Det senaste halvåret har stora energibolag och pelletsföretag verkligen börjat inse potentialen, säger Marie Berglund, vd på Bioendev.

Det är en produkt som har lika mycket energi i sig som fossilt kol. Råvaran till produkten finns i enorma mängder och när man eldar den kan nettoutsläppen av koldioxid vara lika med noll.

Och låga utsläpp av koldioxid är något som Europa och övriga världen skriker efter, om miljömål och jordens klimat ska räddas från överhettning.

En grön dröm


Dessutom är produkten vattenavvisande, transportvänlig, homogen, lättpressad, sprider inte skadedjur och är extremt energieffektiv att framställa. Det låter ju som en grön dröm.

Vad är då detta?
- Det är en process som kallas torrefiering. Vi rostar biomassa, som till exempel skogsflis, i temperaturer mellan 240 och 350 grader. Då får vi ett material som, om man pelleterar det, har ungefär samma energiinnehåll som fossilt kol, säger Marie Berglund.

Men varför inte bara elda med flis direkt?
- Torrefierad biomassa sparar mycket pengar i hela produktionskedjan. Det är lättare att mala och blir mycket billigare att transportera. Dessutom lättare att lagra eftersom torrefierad biomassa är vattenavstötande.

Parasiter ointresserade


Ytterligare fördelar är att parasiter inte är intresserade av det upphettade materialet. Det gör att man kan transportera det gröna kolet över hela världen utan att vara rädd för att nematoder, barkborrar eller svamp ska spridas.

Bioendev är ett företag som ägs gemensamt av forskare på Umeå Universitet och de två energibolagen Umeå Energi AB och Övik Energi AB. Målet är att bygga en fabrik som kan producera 30 000 ton grönt kol per år.

- Projektet behöver 100 miljoner kronor för att starta byggandet och det har vi inom kort fått ihop. Vi hoppas komma i gång med produktionen till sommaren 2012, säger Marie Berglund.

Försvinner inte mycket energi i framställningen av grönt kol?
- Det är en väldigt effektiv process. Av energimängden i flisen vi stoppar in har vi kvar 98 procent i det fasta materialet. Man kan torrefiera hårdare, då får man mindre energi i veden och mer i gasfasen.

Räcker råvarorna?
- Ja, det finns biomassa. Vi har framför allt kört skogsflis och det finns fortfarande många terawattimmar ute i skogen, men jag tror att man kommer att kunna köra sockerrörsrester, risskalsrester och allt annat som bara ligger och ruttnar på vårt jordklot i dag. Det är den stora potentialen.

Vad kan de här betyda för skogsägarna?
- Jag tror att det här är väldigt positivt både för skogsägare och jordbrukare, eftersom de delar av biomassan som i dag inte används kan få ett värde. Härje Rolfsson