facebooktwittermail d

Skogen i topp bland hållbara bolag

Tre skogsbolag ligger på tio-i-topp när DI, Aktuell Hållbarhet och Lunds universitet rankar börsens mest hållbara bolag. Högst upp tronar Stora Enso.

Flygbild över en timmerbil lastar timmer vid en avverkning i en skog.
Högst upp i rankningen hamnar ett skogsbolag. FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT

För fjärde året i rad har Dagens Industri, Aktuell Hållbarhet och Lunds universitet genomfört rankningen Hållbara Bolag för 133 av de största bolagen på börsen (se faktaruta).

Högst upp i rankningen hamnar, precis som tre gånger tidigare, Stora Enso. 

– Det är verkligen ett erkännande att vi är långsiktiga i det vi jobbar med inom hållbarhet. Det är vår kärnaffär. Hela vår innovations- och produktagenda handlar om omställning mot klimatpositiv påverkan, säger Annica Bresky, Stora Ensos vd, i en kommentar till Aktuell Hållbarhet.

För att få fram nya gröna innovationer har Stora Enso identifierat lignin som ett av de viktigaste strategiska områdena. Lignin kan utvinnas ur massaindustrins restprodukter och användas till bland annat kolfiber och i batterier. 

Enligt Annica Bresky kan lignin enbart i batteriaffären bli så stor som en miljard euro för Stora Enso fram till 2025.

Porträttbild på Annica Bresky
Lignin till batterier kan bli en affär på runt 1 miljarder euro för Stora Enso till 2025, tror Annica Bresky. FOTO: STORA ENSO

På delad fjärde plats bland årets Hållbara Bolag ligger SCA, upp 14 placeringar sen i fjol, och på en delad åttondeplats finns Billerud Korsnäs, en placering lägre än i fjol.

Holmen ligger på en delad trettondeplats på årets lista, Rottneros på 33:e, Bergs Timber på 42:a och Arctic Paper på 49:e.

Syftet med rankningen är att hitta och lyfta fram goda exempel eftersom hållbarhetsaspekter i allt snabbare takt blir allt mer affärskritiska för bolagens verksamhet.

Så placerar sig skogsbolagen i hållbarhatsrankingen, 2021 (placeringen för 2020 inom parentes)

Stora Enso: 1 (1)

SCA: 4 (18)

Billerud Korsnäs: 8 (7)

Holmen: 13 (9)

Rottneros: 33 (17)

Bergs Timber: 42 (11)

Arctic Paper:  49 (24)

Hållbara bolag

Hållbara bolag rankar 133 av börsens största bolag inom kategorierna kapitalvaror, konsumtionsvaror, material, dagligvaror, bank och investmentbolag.

Rankningsmodellen omfattar sju kategorier: Antikorruption, personal, miljö och klimat, hållbarhetsstrategi och SDG (Sustainable development goals, FNs 17 hållbarhetsmål), mänskliga rättigheter, påverkan på kapitalmarknad och övrigt.