Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 juli 2018

  Boende uppmanas evakuera område i Älvdalen

  Boende i brandområdet i Älvdalen i Dalarna uppmanas nu att snarast utrymma. Skogbränderna sprider sig och hotar byggnader. Samtidigt bekämpar brandflygen från Italien bränderna i Jämtland som snabbt växer i de torra skogarna.

   De italienska brandflygplanen ska i första hand prioritera Jämtland där det just nu är den enskilt största branden.
  Bild 1/2 De italienska brandflygplanen ska i första hand prioritera Jämtland där det just nu är den enskilt största branden.
   Kartan visar pågående bränder i Sverige kl 15.00 på onsdagen.
  Bild 2/2 Kartan visar pågående bränder i Sverige kl 15.00 på onsdagen. FOTO: SOS Alarm

  I dag börjar de italienska brandflygen vattenbomba det för tillfället värsta brandområdet i Jämtland. Just nu är området vid Fågelsjö-Lillåsen den enskilt största branden. Den sträcker sig över 2 500 hektar och sprider sig tio kvadratmeter varje minut.

  – Det finns även andra allvarliga pågående bränder i Dalarna och Gävleborg men vi prioriterar branden i Jämtland först eftersom den är störst och den har den snabbaste spridningseffekten, säger Britta Ramberg, operativ chef för brandinsatsen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) till TT.

  Vistas inte vid Orrmosjön

  I samband med detta går även länsstyrelsen i Jämtland ut med en varning om att befinna sig i området kring Orrmosjön.

  ”Vid Orrmosjön i Härjedalen kommer ett plan att hämta vatten från och med i dag och på obestämd tid framåt. Uppehåll dig alltså inte i sjön och flyg inte över den.”, skriver man i meddelandet.

  Ett Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har även skickats ut till boende i Älvdalens kommun i Dalarnas län. Eftersom branden vid Trängslets skjutfält sprider sig hastigt mot nordväst uppmanar nu räddningsledaren människor att lämna området. Branden har spridit sig och omfattar en yta på fem gånger fem kilometer och alla boende mellan skjutfältet och Lillhärdalsvägen från Kryptjärn till Haftorsbygget har uppmanats lämna området.

  Förfrågan om fler brandflyg

  MSB har skickat ytterligare förfrågan till EU:s civilskyddsmekanism om fler brandflyg, utöver de två italienska brandflyg som redan är inkallade

  – Nu är det fokus på brandsläckningsflygen och att se hur vi kan använda dem under dagen på bästa och mest effektiva sätt. Och att vi följer upp förfrågan om ytterligare helikoptrar och brandsläckningsflyg och ser vad det finns för möjlighet för andra länder att stödja det, säger Britta Ramberg.

  MSB har även börjat avbryta sin egen personals semestrar för att vara i beredskap.

  – Man behöver säkerställa på olika håll att man inte bara har kapacitet här och nu utan även över tid. Så ja, vi har börjat kalla in folk från semestrarna, så att vi har en tillräcklig organisation för att kunna hantera det här, säger Britta Ramberg.

  Brinner okontrollerat

  I Ljusdals kommun evakuerades på tisdagen 55 personer i områden kring byarna Enskogen, Ängra och Kårböle, där bebyggelse som ligger i vindriktningen hotas. Räddningstjänsten uppgav under kvällen att tre av de fem bränderna i kommunen inte var under kontroll.

  – Det ser inte bra ut. Det brinner okontrollerat. Spridningen går snabbt nu, sade Torbjörn Wannqvist, räddningstjänstens befäl i beredskap, till TT.

  Dalarna och Gävleborg skulle först få hjälp av brandflygen, men efter att situationen såg något bättre ut i Älvdalen, enligt P4 Dalarna , omprioriterade MSB.

  Förbereder för värsta scenariot

  I Härjedalen har runt 60 fastigheter evakuerats i Olingdal, Olingsjövallen och ett område runt Härjeåsjön söder om Sveg. Även Lillhärdal kan komma att utrymmas.

  ”Det är ovisst om vi behöver evakuera Lillhärdal under onsdagen men vi förbereder oss för värsta scenariot. Vi behöver hjälp från luften för att stoppa branden. I värsta fall kan vi behöva evakuera Lillhärdal, det beror på brandförloppet”, sade kommunalrådet Anders Häggkvist på tisdagskvällen, enligt Härjedalens kommuns hemsida.

  Under tisdagskvällen begärde Sverige ännu fler helikoptrar från EU.

  De italienska brandflygplanen kommer att stanna i Sverige i åtta dygn. Italienska brandflygplan kommer i första hand att prioritera Jämtland då det just nu är det enskilt största branden.

  Under tisdagskvällen blev det även klart att Frankrike kommer bidra med två brandflyg till Sverige. Planen kommer ansluta i morgon.

  LÄS OCKSÅ: Bonde kämpar mot skogsbrand: ”Lite spännande men lite läskigt”LÄS OCKSÅ: Anses för dyrt med egna brandflygplan i Sverige

  Relaterade artiklar

  Till toppen