Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 mars 2019

  Ystad tar krafttag mot vildsvinen

  Det ökande antalet vildsvin i kommunen får nu Ystad att ändra en nära 50 år gammal policy mot jakt på kommunal mark.

   Vildsvin. Arkivbild.
  Vildsvin. Arkivbild. FOTO: Ola Jennersten/Naturfotograferna/IBL/TT

  Milda vintrar och god tillgång på mat har fått antalet vildsvin att växa okontrollerat. Nu har Ystad kommun tröttnat.

  – De är helt klart för många, stammen har exploderat. Det beror dels på att det inte skjuts tillräckligt många, dels på att vi haft så milt väder. De hittar mat. De blir bara fler och fler, säger Andrea Nowag, kommunekolog i Ystad.

  Vildsvinen är många i hela Skåne, men i Ystad anses ett skogsparti i kommundelen Köpingsbro hålla en alltför en hög population. Invånarna i den närliggande byn började höra av sig till kommunen efter att grisarna börjat synas på villagator och i trädgårdar vid årsskiftet. Samtidigt har lantbruket i trakten brottats med problemen i åratal.

  Många vill jaga

  Ett hinder mot en ökad avskjutning har varit en policy som funnits i kommunen sedan 1970-talet, som förbjuder jakt på kommunal mark. Mot bakgrund av de eskalerande viltproblemen i Köpingebro gav dock en enig samhällsbyggnadsnämnd dispens från policyn.

  – Sedan beslutet togs har vi blivit nerringda av folk som är intresserade av att jaga i skogen. Ännu har ingen fått jakträtten utan vi tittar på hur den bästa lösningen skulle kunna se ut, säger Sofia Öreberg, samhällsbyggnadschef i Ystad.

  Hon pekar också på att samarbeten måste till med andra markägare eftersom vildsvinen rör sig över stora områden och att jakten i Köpingebro inte löser problemen på sikt.

  Kommunen har redan inlett en dialog med länsstyrelsen kring rutiner och samordning av insatser.

  Problem i flera områden

  Magnus Jönsson, reservatsförvaltare på länsstyrelsen, menar att det finns flera områden i Ystads kommun som har stora problem med vildsvin.

  – Vi sysslar en del med skyddsjakt men det är nu upp till Ystad hur de tänker sig att det ska jagas. Det spelar inte så stor roll om det blir privata eller kommunala jägare. Det viktiga är att vi får ned vildsvinsstammen, säger han.

  Policyändringen välkomnas av Ing-Marie Olsson, ordförande i LRF:s kommungrupp i Ystad. Som lantbrukare har hon själv drabbats viltskador från både vildsvin och hjort.

  – Problemet har funnits länge men i år är det större skador av grisar än vanligt. Så här års är det mest skador på vall och betesmark, medan det på sommaren även övergår till övriga grödor. Varje år förlorar vi pengar på olika typer av viltskador då grödor blir uppätna, nertrampade eller uppbökade, säger hon.

  Ansökningarna ökar kraftigt

  När det gäller jakten på vildsvin är den allmänna jakttiden lång och den generella skyddsjakttiden ännu längre om vildsvinen orsakar skador i gröda. Länsstyrelsen i Skåne får samtidigt allt fler ansökningar från lantbrukare när det gäller tillstånd för att använda rörlig belysning och elektroniskt mörkersikte vid skyddsjakten.

  – Sådana tillstånd ger vi mycket och gärna. Vi upplever det som om ansökningarna ökat kraftigt och vi är väldigt generösa med de här tillstånden. Det finns ingen anledning att vara restriktiva, säger Eva Johansson, jurist på länsstyrelsen i Skåne.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen