Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 28 juni 2019

  WWF: Lika i hela landet

  WWF vill se större anslag för att ersätta markägare med nyckelbiotopsrika fastigheter.

   ”Att öka anslagen för ersättning till markägare med nyckelbiotopsrika fastigheter skulle kunna lösa upp många knutar”, säger Linda Berglund, WWF.
  ”Att öka anslagen för ersättning till markägare med nyckelbiotopsrika fastigheter skulle kunna lösa upp många knutar”, säger Linda Berglund, WWF. FOTO: VVärldsnaturfonden WWF

  Linda Berglund på Världsnaturfonden WWF anser att Skogsstyrelsen gjort en alltför långtgående tolkning av uppdraget när det kommit fram till högre krav för nyckelbiotoper i nordvästra Sverige.

  – Nyckelbiotop är inte en skyddsform utan en klassning av naturvärden. Därför bör bedömningen vara lika i hela landet. Det är viktigt med en enhetlig och tydlig klassificering, sen är det en annan diskussion vad man ska göra med det, säger hon.

  Andra lösningar

  I stället föreslår WWF andra lösningar för den infekterade nyckelbiotopsfrågan:

  – Det behövs större anslag för att ersätta markägare med nyckelbiotopsrika fastigheter. Och så borde den nationella nyckelbiotopsinventeringen återupptas, det skapar en förutsägbarhet för skogsägarna. Lösningen är inte att ändra kraven för vad som är en nyckelbiotop, utan att skapa förutsägbarhet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen