Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 5 mars

  Maria Wetterstrand anklagas för jäv

  Miljöpartiets före detta språkrör Maria Wetterstrand uppges ha suttit i styrelsen för ett bolag som utvecklar biobränslen samtidigt som hon ledde regeringens utredning om bioflygbränsle. En utredning som nyligen lade fram förslaget att inblandning av biobränsle i flygbränsle ska bli obligatorisk.

   Maria Wetterstrand, före detta språkrör hos Miljöpartiet, satt som ordförande i ett företag som utvecklar biobränsle samtidigt som hon utredde biobränslens nytta i flygbränsle.
  Maria Wetterstrand, före detta språkrör hos Miljöpartiet, satt som ordförande i ett företag som utvecklar biobränsle samtidigt som hon utredde biobränslens nytta i flygbränsle. FOTO: IBL Bildbyrå

  Under måndagen presenterade Maria Wetterstrand en utredning om att få in mer biobränsle i flygindustrin. Senare under dagen kunde sajten Samhällsnytt (tidigare Avpixlat) publicera uppgifter om att hon under tiden som utredare också suttit som styrelseordförande och aktieägare i företaget Cortus Energy. Företaget utvecklar olika miljövänliga bränslen och har bland annat tagit emot uppemot 400 000 kronor från Energimyndigheten för att utveckla biobränslen till flygplan.

  Wetterstrand: ”Ser ingen intressekonflikt”

  För Expressen kommenterar det tidigare språkröret uppgifterna och menar att hon inte ser någon intressekonflikt.

  – Jag har inte själv någon beslutsmakt i den här frågan och även om man skulle ta ett sådant här beslut som skulle träda i kraft ett par år framåt så är det otroligt långt till att det skulle innebära att det här bolaget skulle få pengar till att investera i att bygga en anläggning som skulle producera någonting som blir sålt till slut, säger Maria Wetterstrand till Expressen.

  Miljödepartementet har även kommenterat uppgifterna och skriver till Sveriges Radio Ekot att man hade kunskap om Wetterstrands engagemang i företaget, men inte betraktade det som en jävssituation.

  ”Glasklar intressekonflikt”

  Men Maria Wetterstrand och miljödepartementet får motstånd från antikorruptionsorganisationen Transparency International som menar att departementet har en hel del att förklara.

  – Jag tycker det är en glasklar intressekonflikt att hon som utredare samtidigt har aktieinnehav och är styrelseledamot inom samma verksamhetsområde. Det låter väldigt konstigt att man inte är partisk i den här typen av situation., säger Louise Brown, ordförande för organisationen i Sverige, till nyhetsbyrån TT.

  Relaterade artiklar

  Till toppen