Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 februari

  ”Effektiv jakt är lösningen på den ökande vildsvinsstammen”

  Hässleholm

  Wanås Gods utanför Hässleholm har länge sålt jaktupplevelser och viltkött. De senaste åren har vildsvinen blivit allt för många. På Wanås har man klart för sig vad som krävs för att minska stammen: effektiv jakt och ökad efterfrågan på köttet.

   Wanås Gods har funnits i familjen Wachtmeister länge - Baltzar Wachtmeister som förvaltar godset nu är den åttonde generationen.
  Wanås Gods har funnits i familjen Wachtmeister länge - Baltzar Wachtmeister som förvaltar godset nu är den åttonde generationen. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  På Wanås Gods utanför Hässleholm bedrivs Kravcertifierad mjölk- och nötköttproduktion, skogs- och jordbruk, fastighetsförvaltning samt jakt och viltvård. Jakten omsätter årligen cirka två miljoner kronor genom sålda jaktupplevelser och viltkött.

  Under året upplåts olika typer av jakter på ungefär på 5 000 hektar, både till jaktlag som arrenderar hela områden men också till enskilda personer. På gården finns även hotell och restaurang för hela jaktsällskap samt en välbesökt skulpturpark.

  – Det är alla typer av folk som kommer hit, från vanlig Svensson till stora företagare. Alla har olika plånböcker men villkoren är samma – när vi jagar är alla lika. Även åldersmässigt skiljer det sig mycket, allt från ungdomar till 80-åringar kommer hit och jagar, säger viltmästare Sören Åmand Hansen.

   På Wanås finns hotell och restaurangverksamhet som även serverar viltkött från ägorna.
  På Wanås finns hotell och restaurangverksamhet som även serverar viltkött från ägorna. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Vildsvin ses som resurs

  Som jaktansvarig har Sören Åmand Hansen ansvar för att balansera klövviltstammarna, vilket han menar är en balansgång – speciellt när det kommer till vildsvin. Här ses djuren som en resurs och ett fint kött som, enligt honom, i dag är för svårt att sälja.

  – Vi har ett ekologiskt jordbruk som ska fungera, då måste det finnas en harmoni och balans.

   ”På fågelsidan är det primärt vildänder och lite fasan ni jagar. När det kommer till klövvilt är det kronvilt, dovvilt, rådjur och lite älg men framför allt vildsvin”, berättar viltmästare Sören Åmand Hansen.
  ”På fågelsidan är det primärt vildänder och lite fasan ni jagar. När det kommer till klövvilt är det kronvilt, dovvilt, rådjur och lite älg men framför allt vildsvin”, berättar viltmästare Sören Åmand Hansen. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Under 2020 har planen varit att man ska sänka vildsvinsstammen genom effektiva och fler jakttillfällen än normalt.

  – Vi måste ta tag i det nu annars är det risk att vi får en tokig lagstiftning exempelvis när det gäller utfodring som i dag är väldigt viktig för oss. Genom det kan vi samla och avleda djuren så vi har dem där vi önskar och inte på fältet i våra grödor, säger Sören Åmand Hansen.

  – Det behövs inga fällor, vi har jakttid på vildsvin alla dagar om året – det går att reglera.

   Under coronapandemin har jakter kunnat genomföras med hjälp av tydliga restriktioner. Skyttarna för sig och hundförarna för sig, och så vidare.
  Under coronapandemin har jakter kunnat genomföras med hjälp av tydliga restriktioner. Skyttarna för sig och hundförarna för sig, och så vidare. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Öka status på vildsvin

  Baltzar Wachtmeister är ägare och vd på Wanås Gods och han tillhör den åttonde generationen som förvaltar godset.

   Baltzar Wachtmeister, vd och ägare av Wanås Gods.
  Baltzar Wachtmeister, vd och ägare av Wanås Gods. FOTO: Ellinor Eke-Göransson

  Även om han känner frustration när åkrarna är uppvända av bökande vildsvin menar han att det är nödvändigt att öka status på vildsvinet.

  – Då kan vi öka incitamentet att ta hand om dem och göra mat och även öka priserna. Då kan man till viss del bli kompenserad där. Vildsvinet är nu en del av vår fauna, då gäller det att vi lär oss förvalta dem på ett klokt sätt.

  Hur ska ni lyckas med det?

  – Genom att få folk att prova och inse att det är lätt att laga, det klimatsmart och dessutom väldigt billigt.

   På Wanås arbetar man nu med att få ner vildsvinsstammen genom effektiv jakt.
  På Wanås arbetar man nu med att få ner vildsvinsstammen genom effektiv jakt. FOTO: Baltzar Wachtmeister
   Jägarna sitter utomhus med avstånd till varandra och äter lunch på grund av coronapandemin.
  Jägarna sitter utomhus med avstånd till varandra och äter lunch på grund av coronapandemin. FOTO: Baltzar Wachtmeister

  Fakta Wanås Gods

  • Bolagsform: Aktiebolag

  • Ägare: Baltzar Wachtmeister

  • Verksamhet: KRAV certifierat Jordbruk, FSC och PEFC-certifierat skogsbruk och jakt-fastighetsförvaltning.

  • Antal anställda: 26

  • Omsättning: 57 miljoner kronor

  • Resultat: 250 000 kronor

  • Vinstmarginal: 1 procent, efter arrenden/utdelningar till ägare.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen