Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 30 mars

  Höga priser för sågat ger brist i förädlingen

  Svensk sågat virke går åt som smör i solsken och lagren är nu de lägsta på 20 år. Samtidigt stiger virkespriserna för förädlingsindustrin och det finns också risk för en allmän virkesbrist.

  ”Svenska trävaror räcker inte till”. Det skriver branschorganisationen Svenskt Trä i ett pressmeddelande. Bakgrunden är neddragningar av produktionen globalt under pandemins inledning kombinerat med en ökande efterfråga under hösten och vintern.

  – Exporten går oerhört stark, det är ett stort sug, säger Christian Nielsen, marknadsanalytiker på Svenskt Trä och Skogsindustrierna.

   ”Den höga efterfrågan från världsmarknaden innebär en hög konkurrens om trävarorna vilket också kan leda till brist på många trävaror”, varnar Christian Nielsen.
  ”Den höga efterfrågan från världsmarknaden innebär en hög konkurrens om trävarorna vilket också kan leda till brist på många trävaror”, varnar Christian Nielsen. FOTO: Skogsindustrierna/ Björn Lejon

  Tar igen tappet

  I USA fördubblades priserna under några veckor i augusti i fjol och ligger nu ännu högre. Under hösten har även den engelska marknaden varit stark när köparna försökt ta igen tappet från i fjol våras och förberett sig för osäkra följder av brexit. Samtidigt har marknader som Mellanöstern, Nordafrika och Kina fått stå tillbaka och vill nu ta igen det.

  – Ser vi på exportprisindex för gran så har det gått upp med 40 procent sen i januari, säger Christian Nielsen.

  En prisökning på upp till 40 procent är också vad branschorganisationen Trä- och Möbelföretagen (TMF) anger för en del sågade trävaror till sina medlemsföretag inom möbeltillverkning, snickerier och småhus.

  – Att råvarupriserna varierar över tid är inget konstigt. Det alarmerande nu är att prishöjningarna varit så stora på mycket kort tid. I några fall har medlemsföretag till och med råkat ut för att lagda beställningar har hävts när senare, större beställningar prioriterats. De svenska sågverken har blivit färre och större och drivs allt mer av en industriell logik där våra medlemsföretag blir marginaliserade som beställare, säger David Johnsson, vd för TMF.

   ”Priserna på sågade trävaror har i vissa fall gått upp med 40 procent och det drabbar den träförädlande industrin”, säger David Johnsson.
  ”Priserna på sågade trävaror har i vissa fall gått upp med 40 procent och det drabbar den träförädlande industrin”, säger David Johnsson. FOTO: TMF/Sören Andersson

  Virkesbrist

  Minskad produktion för trä- och möbelföretagen kan ge stort genomslag för förädlingsvärdet i Sverige (se faktaruta). Men Christian Nielsen anser att den inhemska marknaden varit förskonad från större prisökningar – hittills.

  – Index för priset på gran i Sverige har gått upp med 20 – 25 procent. Som jag ser det får många svenska köpare närmast förtur, men det är klart att de måste konkurrera med en mycket stark export. Vi har nu de lägsta färdigvarulagren på 20 år samtidigt som högsäsongen för försäljningen närmar sig. Det gör att det finns risk för virkesbrist inom många sortiment, exempelvis altanvirke, säger han.

  Om den bristen i sin tur kan påverka priserna på sågtimmer vill Christian Nielsen inte uttala sig om.

  – Så vitt jag känner till är det ingen brist på råvara. Sågverken går för fullt, men hinner ändå inte möta efterfrågan.

  LÄS OCKSÅ: Älvsbyhus står stadigt med eget sågverk

  Förädlingsvärde

  2018 hade sågverkssektorn en nettoomsättning 53 miljarder kronor, 1 200 anställda och ett förädlingsvärde på 11 miljarder kronor.

  Motsvarande siffror för trä- och möbelindustrin var en nettoomsättning på 77 miljarder kronor, 6 200 anställda och ett förädlingsvärde på 22 miljarder kronor.

  Källa: Basfakta Trä- och Möbelindustrin 2020, TMF

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen