Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 27 oktober 2020

  Medvind för vindkraft

  Årets elproduktion från vindkraft ligger på rekordnivåer, och med nuvarande takt på utbyggnaden väntas vindkraft stå för en tredjedel av Sveriges elanvändning 2022.

   Med nuvarande takt på utbyggnaden väntas vindkraft producera motsvarande en tredjedel av den svenska elanvändningen 2022.
  Med nuvarande takt på utbyggnaden väntas vindkraft producera motsvarande en tredjedel av den svenska elanvändningen 2022. FOTO: David Larsson

  Elproduktionen från vindkraft har hittills i år passerat 20 TWh. Det är en ökning med 42 procent jämfört med samma period föregående år, uppger Svensk Vindenergi.

  Ökningen beror dels på en blåsig vår, dels på att teknikutvecklingen gjort att utbyggnaden accelererar eftersom den nu är lönsam utan stöd.

  Snabb utbyggnad

  För närvarande byggs vindkraften ut med en takt av cirka 500 turbiner om året. Det innebär att normalårsproduktionen i slutet av 2022 väntas ligga på 40 TWh, motsvarande nästan en tredjedel av Sveriges elanvändning.

  ”Att förnybar energiteknik kommer att fortsätta rasa i pris och blir allt mer effektiv är en av två saker vi vet om framtiden. Den andra saken vi vet är att fossil energi kommer att bli allt dyrare och mindre attraktiv”, säger Daniel Kulin, strategisk analytiker på Svensk Vindenergi, i en kommentar.

  ”Det viktigaste energipolitiska draget nu är att bygga ut elnätet och elektrifiera industri, transporter och bränsleproduktion så att alla fossilfria kraftslag kan hjälpa till i omställningen”, anser han.

  LÄS OCKSÅ: ”Markägare som skrivit vindkraftsavtal blir mobbade”LÄS OCKSÅ: Han fick bygden att satsa på vindkraft – gör miljonvinst

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen