Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 24 april 2018

  "Vildsvin är viltets Svarte Petter"

  Trödje, Gävle

  Den låga efterfrågan på vildsvinskött pressar landets vilthanteringsanläggningar. Karl-Bertil Johansson måste ta emot vildsvin för att en del jägare ska sälja klövvilt till honom. I Skåne har en anläggning 40 ton svårsålt vildsvinskött i frysen.

  Ett ungt vildsvin hänger i köttkroken och ska snart flås. Karl-Bertil Johanssons slaktarkniv är sylvass och han jobbar med säker hand, men det är slött att veta att det fina vildsvinsköttet inte säljer så bra.

  – Vildsvin är lite som viltets Svarte Petter. Det är grisarna som är svåra att bli av med, säger Karl-Bertil Johansson till ATL.

   Tidskrävande, tungt och inte alltid så lönsamt. Helst skulle Karl-Bertil Johansson skippa vildsvinen och fokusera mer på annat vilt.
  Tidskrävande, tungt och inte alltid så lönsamt. Helst skulle Karl-Bertil Johansson skippa vildsvinen och fokusera mer på annat vilt. FOTO: Cecilia Persson

  Karl-Bertil Johansson driver sin vilthanteringsanläggning Viltmarken utanför Gävle och önskar att han fick in mer klövvilt, men det finns så mycket vildsvin att de nästan är med och styr hela hans företag.

  – Ofta måste man köpa vildsvin för att få köpa annat vilt från olika gods och gårdar, där jag vet att vildsvinen är av bra kvalitet, säger han.

  Nu bygger han ett hjorthägn för att kunna förädla mer vilt som kunderna vill ha. Tittar han krasst på siffrorna skulle han helst skära bort vildsvinen från verksamheten.

  – En stor anledning till att vildsvinen är svåra att sälja är att det kommer ut för mycket dåligt tillvarataget vildsvinskött genom den illegala handeln. Det har gett vildsvinen ett oförtjänt dåligt rykte.

   Från framlägget skärs en bit kött ut som skickas till livsmedelsverket för trikinprov.
  Från framlägget skärs en bit kött ut som skickas till livsmedelsverket för trikinprov. FOTO: Cecilia Persson

  Veterinär granskar varje vildsvin”

  Karl-Bertil Johansson är själv jägare och brinner för viltkött. Men han vill inte låta jägare få börja sälja vildsvinskött som LRF och Jägareförbundet föreslår. Det skulle leda till att ännu mer dåligt hanterat vildsvinskött skulle komma ut till försäljning. Dessutom äventyras livsmedelssäkerheten, menar han.

  – Jag har en veterinär här som kollar varje vildsvin och jag skickar in trikinprov från varje djur. Det finns en stark kontroll av vildsvin av en anledning. De kan bära på farliga sjukdomar och är ofta smutsiga när de kommer in.

   Vilka kulor som jägarna använder får stor betydelse för hur mycket kött som måste skäras bort från vildsvinen. Fler och fler jägare använder "sämre" kulor, enligt Karl-Bertil Johansson.
  Vilka kulor som jägarna använder får stor betydelse för hur mycket kött som måste skäras bort från vildsvinen. Fler och fler jägare använder "sämre" kulor, enligt Karl-Bertil Johansson. FOTO: Cecilia Persson

  Frysarna fulla med osålt vildsvinskött

  Över 70 mil längre söderut är den mättade efterfrågan på vildsvin lika tydlig. I Vinslöv har Pär-Ola Andersson 40 ton vildsvinskött i frysboxarna på sin slakt- och vilthanteringsanläggning Skånska Vilt. Köttet är av fin kvalitet, men handeln och konsumenterna säger ändå oftast nej tack.

  – Handeln vill gärna ha hjortkött och annat vilt, men vildsvin är svårt att sälja. När man står med frysarna fulla drar man sig förstås mer för att ta emot fler vildsvin. Jag är mer restriktiv nu, säger Pär-Ola Andersson till ATL.

   Karl-Bertil Johansson köper ofta in vilt från gods och gårdar, flera jägare lämnar in vildsvin för återtag.
  Karl-Bertil Johansson köper ofta in vilt från gods och gårdar, flera jägare lämnar in vildsvin för återtag. FOTO: Cecilia Persson

  Pär-Ola Andersson var en av de första i Sverige som började sälja vildsvinskött för över 30 år sedan. Då var det nytt och exklusivt och priserna var högre.

  Visar vildsvin för turister

  Sedan dess har mycket hänt, tillgången har varit större än efterfrågan i fler år. Vildsvinshägnet som finns på gården används mer och mer för att visa upp djuren för nyfikna turister. Jägare kommer in med vilda vildsvin så att det räcker och blir över.

  Vad ska du göra med allt vildsvinskött i frysen?

  – Det är de ädla detaljerna som är svåra att sälja till handeln trots att det är ett jättefint kött. Jag ska förädla mer, göra vildsvinskorvar och röka kött till studentskivor samt göra julskinkor. Jag hoppas på en lång grillsäsong, avslutar Pär-Ola Andersson.

   "Viltkött är det finaste vi har, men vi har stora problem med svartförsäljning av vildsvin som har gett köttet dåligt rykte", säger Karl-Bertil Johansson.
  "Viltkött är det finaste vi har, men vi har stora problem med svartförsäljning av vildsvin som har gett köttet dåligt rykte", säger Karl-Bertil Johansson. FOTO: Cecilia Persson

  LÄS OCKSÅ: ATL TV: Svårt att sälja vildsvinköttLÄS OCKSÅ: Vildsvinen kostar honom 100 000 om året

  Läs mer om

  Till toppen