Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 10 november

  Viltbehandla rätt och spara pengar

  För att klövvilt ska sluta tugga på toppskotten gäller det att viltbehandla smart. ATL har talat med några i branschen om vanliga misstag och tips för att lyckas.

   Viltbehandlade toppskott i Östergötland.
  Viltbehandlade toppskott i Östergötland. FOTO: Cecilia Persson

  Se till att ha rätt munstycke på sprutan när preparatet ska träffa plantan. Fel utrustning är ett vanligt misstag vid viltbehandling. Det säger Pontus Svinhufvud, vd för Interagro Skog som säljer flera viltbehandlingspreparat.

  – För att få så bra effekt som möjligt så ska preparatet hamna på de översta fem centimetrarna av toppskottet. Använd en kvalitetsspruta, rätt munstycke och sikta noga, säger han.

  Med fel munstycke är det lätt att spruta onödigt mycket. Dels blir det dyrare, dels hamnar för lite produkt på toppskottet. Resultatet blir då ibland en betad planta trots att den är behandlad.

  Vilket munstycke som gäller varierar med preparat, och det ska man lusläsa innan.

  Viktigast de tre första åren

  En annan vanlig fråga är hur många år åtgärden ska upprepas.

  – För tall så är de första tre åren viktigast för det framtida beståndet. Klarar man bara dem så skjuter plantan riktigt ordentligt efter det. Gran är lite annorlunda eftersom den överlever betning bättre än tallen. Men tillväxtförlusterna är kännbara. Behandla granen i minst två säsonger, säger Pontus Svinhufvud.

   Hur lång tid ska man viltbehandla mot älgbetesskador? För tall brukar de tre första åren vara ett bra riktmärke, tycker Pontus Svinhufvud vid Interagro Skog.
  Hur lång tid ska man viltbehandla mot älgbetesskador? För tall brukar de tre första åren vara ett bra riktmärke, tycker Pontus Svinhufvud vid Interagro Skog. FOTO: Privat

  Läs mer: Han viltbehandlar för att rädda sin ungskogLäs också: Splittrad bild om nyttan av viltbehandling

  Det är också bra att börja tidigt på hösten, innan gräs och andra örter vissnat ner i skogen.

  – Ett tips är att man börjar efter bockjakten. Man kan passa på att klippa till plantor när man ändå är ute och behandlar, säger Agneta Färlin vid företaget Organox som säljer viltbehandlingsmedlet Trico.

   Agneta Färlin vid Organox tycker att viltbehandling är ett bra sätt att inventera läget i sin skog.
  Agneta Färlin vid Organox tycker att viltbehandling är ett bra sätt att inventera läget i sin skog. FOTO: Privat

  Produkten består av fårfett och sprutas på plantan.

  ATL har tidigare träffat en skogsägare som hänger ut säckar med ull i nät för att avskräcka vilt. En annan produkt som finns på marknaden är Gyllebo Plantskydd som består av ett blodmjöl. De flesta preparaten som finns är vattenlösliga, och därför gäller det att viltbehandla när det är uppehåll och daggen är borta. Särskilda skyddskläder behövs i regel inte.

  Ont om forskning

  Många av preparaten som finns har testats i samarbete med skogsbolag och Sveriges lantbruksuniversitet. Men det är ont om forskning som utvärderar effekterna. I ett examensarbete från SLU i år undersöktes effekterna av Trico, Arbinol och HaTe2 på olika skogsbestånd. Alla viltmedel kunde antas ge bättre resultat än obehandlat, var slutsatsen.

  Tomas Andersson, viltexpert på Södra, varnar dock för att djuren kan lära sig att stå ut med den bittra smaken ändå, och om fel metod används vid sprutningen kan det bli för dåligt slutresultat:

  – Har de jättelite mat så struntar de i att det luktar och smakar illa. Då äter de ändå, för att de inte har någon mat, säger han.

  SE MER: De satsar på viltbehandling – sprutar 25 000 plantor:

  Några vanliga viltbehandlingspreparat på svenska marknaden:

  Arbinol b

  Rekommenderas framför allt för behandling av tall. Består av eteriska oljor som luktar illa och innehåller ett bittert ämne. Den vita färgen ”lyser”, vilket också är avskräckande. Appliceras med ryggspruta.

  Mängd/planta: 2 ml.

  Rekommenderat munstycke: Spaltmunstycke, 40015.

  Cervaroll

  Kan användas på samtliga trädslag men rekommenderas framförallt på gran samt på marker med högt vilttryck. Är ett mekaniskt skydd som innehåller en fin sand. Kan appliceras både för hand och med ryggspruta.

  Dos/planta: 3-4 ml.

  Rekommenderat munstycke: Ett rundsprutande munstycke, TG-2 eller 6503.

  HaTe2

  För alla trädslag. Är inte vattenlöslig och kan sprutas även i blöt väderlek. Medlet innehåller svarta pigment och en liten mängd etanol som lösningsmedel. OBS! Behandling av plantor måste ske när plantan är invintrad.

  Dos/planta: 1-2 ml.

  Rekommenderat munstycke: 1 mm spaltöppning och 65 graders spridningsvinkel, exempelvis Hardi 4665-10.

  Gyllebo Plantskydd

  Finns som pulver och flytande och baseras på blodmjöl. Fungerar avskräckande – djuren skyr lukten av blod.

  Dos/planta: 1-2 gr per planta om medlet strös på fuktig planta. Vid flytande dos ca 5 ml.

  Rekommenderat munstycke: 1 mm spaltbredd, till exempel Hardi 4664-10.

  Trico

  Rekommenderas för alla trädslag. Baserat på naturligt fårfett och används på tall, gran och lärk, men även på björk och ädellöv. Medlet ska torka in i några timmar. Kan användas året runt och sprutas på mild mot plantan.

  Dos/planta: 3-4 ml.

  Rekommenderat munstycke: 6501 eller 40015 eller motsvarande.

  Källa: Interagro Skog, Gyllebo Plantskydd och Organox (återförsäljare för olika produkterna)

  Relaterade artiklar

  Till toppen