Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 oktober 2018

  Vill storsatsa på korslimmat trä

  Södra planerar redan en större KL-fabrik i Värö än den som startar om ett halvår. Företaget vill bli ledande tillverkare i Norden.

   Jörgen Hermansson (arkivbild).
  Jörgen Hermansson (arkivbild). FOTO: Birgitta Sennerdal

  Nästa år startar Södra sin fabrik för tillverkning av korslimmat trä, KL-trä, i Värö i Halland. Fabriken byggs för en produktion om 5 000 kubikmeter per skift.

  – Treskift kan bli aktuellt och därför kan produktionen bli 15 000 kubikmeter per år, säger Jörgen Hermansson som är chef för Södra Building Systems.

  Ännu större anläggning

  Men trots att fabriken ännu inte är igång, projekterar Södra redan för en ännu större anläggning – större än Stora Ensos KL-fabrik i Gruvön som startar i början av nästa år och som ska ha årlig produktion om 100 000 kubikmeter.

  – Vi projekterar 100 000 plus, säger Jörgen Hermansson, som tidigare jobbade på Stora Enso men som anställdes på Södra i februari i år för att ansvara för Södras nya affärssegment inom byggsystem.

  Inget beslut är dock fattat av Södras styrelse.

  Hur kan ni projektera för en större fabrik när ni inte övat i den mindre?

  – Det handlar inte bara om att öva på att göra KL-trä, utan också om alla affärsprocesser, stödsystem och affärsrelationer och här ligger vi bra till, säger Jörgen Hermansson.

  Södra har en stark råvarubas och offertportföljen ser bra ut hittills. Sammantaget anser han att Södra har möjlighet att bli en ledande tillverkare av KL-trä i Norden.

  – Vi kommer att växa med våra kunder.

  Mindre prisrörelser

  Det är dock inte självklart att satsningar på KL-trä får timmerpriset att stiga. Däremot förväntar sig Södra en jämnare intjäningsförmåga då prisrörelserna på KL-trä tenderar att vara mindre än på sågade trävaror.

  En investering i en KL-fabrik med en produktion om 100 000 kubikmeter ligger på cirka 470 miljoner kronor.

  Södra har under de senaste åren investerat en hel del i sina anläggningar. Koncernchef Lars Idermark har sagt att nästa stora projekt är en utbyggnad av massabruket i Mönsterås.

  Står inte emot varandra

  Men de bägge investeringarna står inte emot varandra. I Mönsterås handlar det nämligen om mycket mer pengar.

  ”När det gäller en expansion vid Mönsterås bruk är det i en helt annan investeringsnivå och förberedelse med en rad olika faktorer som måste vägas in. Det finns dock goda förutsättningar för att lönsamheten skulle kunna svara upp mot Södras långsiktiga avkastningskrav. Men inga beslut är fattade”, skriver Lars Idermark i ett mejl till ATL.

  Så funkar KL-trä

  KL-trä är en konstruktionsbärande byggskiva, 16 x 3 meter, i massivt trä som tillverkas av minst tre skikt korsvis limmade lameller av gran eller furu. Korslimmat trä är lämpligt både för inner- och ytterväggar och för tak och golv. Byggelementen kan ersätta betong som stommaterial i bland annat flervåningshus.

  Relaterade artiklar

  Till toppen