Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 20 september

  Fiskodling vid massafabrik kan bli storindustri

  En fiskodling i anslutning till SCA:s massafabrik i Östrand skulle kunna utvecklas till en storindustri, tror entreprenören Hugo Wikström.

   Hugo Wikström, med bakgrund från Peckas Naturodlingar, vill starta fiskodling i samarbete med SCA.
  Hugo Wikström, med bakgrund från Peckas Naturodlingar, vill starta fiskodling i samarbete med SCA. FOTO: Maria Jansson Sjödin och Anders Kristensson

  Hugo Wikström, en av grundarna till Peckas Naturodlingar, har nya planer. I samarbete med SCA vill han starta fiskodling i anslutning till massabruket i Östrand.

  – Faller allt väl ut kan det här på sikt bli en miljardindustri och planen är att om möjligt bygga upp en testanläggning redan till våren, säger han i en intervju med Sundsvalls Tidning.

  Tanken är att fiskodlingen ska ge reningsbakterier till massaindustrins reningsverk samtidigt som spillvärme från industrin ska stabilisera vattentemperaturen i fiskodlingen.

  Magnus Viström, innovationschef på SCA Östrand, tycker att projektet är både spännande och nytänkande, även om det ännu är i ett väldigt tidigt skede:

  – En fiskindustri som kopplas mot fabriken har en intressant potential och ligger rätt i tiden med tanke på matförsörjning. Här kan vi hitta en symbios mellan oss som vi båda kan dra nytta av, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen