Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 19 april

  Vill rädda tallplantorna med nytt toppskydd

  Anderstorp.

  En ny uppfinning, inte olik en badmintonboll, kan minska miljardförlusterna för viltbetning i skogen.

  – Det låter jättespännande, det är sällan det kommer nyheter inom det här området, säger Christer Kalén, viltspecialist på Skogsstyrelsen.

   Toppskottsskyddet Ecotall är inte olikt en badmintonboll.
  Toppskottsskyddet Ecotall är inte olikt en badmintonboll. FOTO: Torbjörn Esping

  Uppfinnaren Fredrik Hjalmarsson arbetar till vardags på fabriken Plastinject. Idén till Ecotall fick han på fikapausen vid älgjakten när han hörde skogsägare prata om hur de måste viltskyddsbehandla tallplantor för att slippa betesskador.

  – Jag tänkte att det blir jobbigt att hålla på och spruta varje år, säger han.

  Han berättar att han gjorde en prototyp redan dagen därpå.

  – Jag har säkert tagit fram uppåt 20 olika modeller innan det såg lovande ut.

   Fredrik Hjalmarsson har uppfunnit toppskottsskyddet Ecotall.
  Fredrik Hjalmarsson har uppfunnit toppskottsskyddet Ecotall. FOTO: Torbjörn Esping

  Fem år senare är uppfinningen patentsökt och kommersialiserad. På de första tre veckorna har 70 provlådor med 500 skydd i varje sålts. Men potentialen är mycket större.

  Varje år säljs 200 miljoner tallplantor i Sverige. Men många får inte växa upp och bli ståtligt talltimmer. Enligt senaste statistiken från Skogsstyrelsen är fyra av tio ungtallar skadade av vilt. Och beräkningar som Skogsstyrelsen har gjort uppskattar att betesskadorna orsakar skogsnäringen förluster motsvarande minst 7,2 miljarder kronor varje år.

  Enligt Skogforsk är det ett kostnadseffektivt sätt att minska förlusterna på grund av betesskador genom att koncentrera sig på att skydda tallplantornas toppskott.

  Miljardskadorna motsvarar i snitt 36 kronor per planta. Skyddet Ecotall kostar två kronor, exklusive moms och arbetsinsats att sätta på dem.

  – Det sparar betydligt mer än vad det kostar, du får ett träd och inte en buske, säger Fredrik Hjalmarsson och fortsätter:

  – Vi hoppas att vi får sälja stora volymer i framtiden, och att det löser problemet. Vi kan köra 30, 40 miljoner sådana här om året utan problem.

  Bryts ned i naturen

  Ecotall är tillverkat av majsstärkelse och sågspån, vilket gör att skyddet bryts ned i naturen efter ett antal år när det har gjort sitt jobb.

  Skyddet formsprutas i fabrik till en topp med tolv smala ben. I fält öppnas benen med hjälp av ett monteringsverktyg, vartefter skyddet sätts på talltoppen och benen flätas in med tallbarren. Sedan ska skyddet klara väder och vind – och att följa med varje års nya toppskott uppåt under de år som det tar innan tallen kommit över beteshöjden.

  Meningen är förstås att älgar och annat vilt ska tycka illa om skyddet och inte beta toppen. I tre år har tusentals skydd testats i fält.

  – Det skyddar toppskottet för betning, vi har sett att det fungerar till 100 procent mot både älg, rådjur och hjort, säger Fredrik Hjalmarsson.

   Ecotall sätts ned på toppen av tallen.
  Ecotall sätts ned på toppen av tallen. FOTO: Torbjörn Esping

  I älghägn har man också lagt skydd i djurens foder och sett att älgarna ratar dem.

  Men Ecotall har inte utvärderats av oberoende forskare. Dels för att det skulle ta tid, dels för att det kostar pengar.

  – Vi har inget emot forskning. Men ska man göra det på ett seriöst sätt så handlar det om ett antal hundra tusen kronor och ta två, tre år. Och de skulle i princip göra samma sak som vi har gjort, säger Jan-Erik Johansson, som också arbetat med att utveckla Ecotall.

  En viktig fråga är om Ecotall påverkar tallens tillväxt där det sitter på toppen. Skyddet skuggar, men isolerar samtidigt.

  – När vi har gått ut i skogen och tittat är det snarare så att tallar med skydd har växt bättre än de som inte har fått det, säger Jan-Erik Johansson.

  Ecotall fungerar också på gran, och testas på lärk. I framtiden kommer flera modeller i olika storlekar. Även om skyddet bara väger 3,7 gram sätts det inte på helt nya plantor, utan först år två i fält. Annars vore det optimalt att sätta på skydden redan i plantskolan, vilket skulle ge ett skydd även första året efter plantering.

  – Vi håller på med tester på helt nya plantor, men det kan vara så att plantorna är något veka. Framtiden får utvisa om man kan hitta på ett bra sätt att sätta på dem från början, säger Fredrik Hjalmarsson.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen