Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 9 februari

  Vildsvin ett problem inför grisens år

  Hongkong.

  Det kinesiska nyåret har nyligen firats i stora delar av Asien. Att vi går in i grisens år har dock ställt till med oväntade problem i Hongkong, där vildsvin tränger allt djupare in i miljonstaden.

   Ett vildsvin i sin mer naturliga miljö. Arkivbild.
  Ett vildsvin i sin mer naturliga miljö. Arkivbild. FOTO: Rebecca Santana/AP/TT

  Hongkong, en av världens mest tätbefolkade städer, plågas av vildsvin som tar sig allt längre in i staden. Många invånare ser det som ett lyckotecken inför grisens år, men anmälningarna om skadegörelse har dubblerats på senare år.

  – De flesta vildsvinen i Hongkong har vid det här laget tappat alla rädsla för människor, säger Roni Wong, som kämpar för att djuren ska skyddas, till nyhetsbyrån AFP.

  Wong är kritisk mot de som matar djuren i parker inne i staden, ett brott mot stadens naturskyddslagar.

  – Jakten på föda får svinen att tappa sina naturliga instinkter, säger han.

  700 incidenter

  Myndigheter har fått anmälningar om vildsvin som jagar campare, invaderat soptippar och sprungit in i gallerior och på flygplatsens landningsbanor. Under 2017 anmäldes över 700 incidenter, där människa och vildsvin på olika sätt kolliderat.

  – Många invånare som brukade delta i utomhusaktiviteter, speciellt på kvällarna, gör inte längre det. De är rädda. man vill inte gärna springa in i en 110 kilo tung gris med betar, säger Jeremy Young, en medlem av kommunfullmäktige på Hong Kong Island, som trots sitt centrala läge är mycket utsatt för vildsvinen.

  Röster höjs för ny jakt

  Efter protester från djurrättsorganisationer slutade jordbruks- och fiskerimyndigheten AFCD skjuta av stammen 2017, men röster har höjts för att de ska återuppta dödandet.

  Det håller inte alla med om, i synnerhet inte under grisens år.

  – Det borde få finnas harmoni mellan människan och vildsvinet. Folk borde inte behandla djuret som ett hot, eller som ett husdjur, säger Veronique Che, som jobbar för en grupp vildsvinsaktivister aktivister, till AFP, och pekar ut en annan ansvarig än vildsvinet.

  – Människan ligger bakom många av problemen.

  Relaterade artiklar

  Till toppen