Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 7 juli 2011

  Vildsvin alltmer poppis på tallriken

  De blir bara fler och fler, förstör grödor och är en fara i trafiken. De svenska vildsvinen har ett dåligt rykte, men nu blir de allt mer populära – på våra tallrikar.

  Förra året sköts nästan 85 000 vildsvin i Sverige och för varje år skjuts allt fler. Tidigare har köttet ofta hamnat i jägarnas egna frysar, men nu kommer en allt större del ut på marknaden.

  – Jag tror att viltkött är på väg att bli lite trendigt. Svenskarna är ett folk som gärna vill ha mat från naturen, säger Torsten Mörner, ordförande i Svenska Jägareförbundet.

  Flera av de stora livsmedelskedjorna har på senare tid ökat sitt utbud av viltprodukter. Det är inte ovanligt att man hittar både vildsvinskorv och vildsvinsstekar i köttdiskarna. Men mycket av köttet säljs också mera småskaligt.

  Säljs på gårdsslakteri

  På Allatorps gård utanför Karlskrona driver jägaren Rutger Sandström ett eget gårdsslakteri.

  – Visst har vildsvin blivit mera populärt. Vi säljer mycket helgrillat, där vi åker ut till kunden och hjälper till med grillningen, säger han.

  En fara med viltkött är att det kan innehålla trikiner, men Torsten Mörner tycker inte man ska oroa sig.

  – Det är extremt ovanligt. Förra året hade vi två fall på över 40 000 tester, säger han till TT.

  Relaterade artiklar

  Till toppen