Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 april

  "Viktigt att vara med och påverka tidigt"

  Från och med i höst kommer Skogsindustrierna ha en person permanent i Bryssel.

  – Mycket av den politik som påverkar oss beslutas i Bryssel, säger Anna Holmberg, som tjuvstartar det nya jobbet redan i maj.

   Från första september blir Anna Holmberg placerad i Bryssel på heltid för Skogsindustrierna.
  Från första september blir Anna Holmberg placerad i Bryssel på heltid för Skogsindustrierna. FOTO: Björn Leijon/Skogsindustrierna

  Under flera år har branschorganisationen Skogsindustrierna inte haft någon permanent representation i Bryssel. Utan i stället fokuserat på att experter rest dit vid behov. Anna Holmberg, som idag jobbar med frågor om energi, el och utsläppshandel, är en av dem som haft många resor fram och tillbaka mellan Belgien och Stockholm, men kommer nu att bli placerad i Bryssel.

  – Från första maj kommer jag att vara där på 50 procent, men från första september blir det på heltid. Mycket politik som påverkar oss beslutas i EU, och då är det viktigt att vara med och påverka tidigt, bygga nätverk och hålla sig informerad om hur arbetet fortskrider, säger hon.

  Ingen skogspolitik

  Inom EU finns ingen gemensam skogspolitik, men beslut på andra områden kan få stor påverkan på skogen. Det gäller till exempel beslut inom energi, klimat, handel och miljö. Men hur mycket kan egentligen en person påverka?

  – Det är en bra fråga, men om man kan komma in tidigt och informera så kan det göra stor skillnad. Sen är det viktigt att bygga nätverk med andra intressenter som kan samarbeta om viktiga frågor.

  Hållbart brukande

  Redan i dag har Skogsindustrierna samarbeten med skogliga nätverk för till exempel skogsägare samt nätverk för bioekonomi och forskning. Med sig i uppdragsbeskrivningen får Anna Holmberg också ett par väldigt konkreta uppgifter:

  – Jag ska se till att fler i Bryssel får en korrekt bild av hållbart brukande av skog och förstår vilken roll skogen och dess produkter har i klimatarbetet. Dessutom ska jag stärka synen på färskfiber. I EU gäller mycket av diskussionen returfiber. Men som jag brukar säga: Returfiber växer på träd, och både retur- och färskfiber behövs för att systemet ska fungera, säger Anna Holmberg.

  Relaterade artiklar

  Till toppen