Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 augusti 2018

  Vidas vinst: En halv miljard

  Sågverkskoncernen Vida mer än fördubblade resultatet under årets första halvår. Men en prisnedgång i USA och timmerbrist efter sommartorkan gör att företaget spår lägre vinst under hösten.

   Santhe Dahl, koncernchef på Vida, kan se tillbaka på ett bra halvår. Resultatet mer än fördubblades och landade på knappt en halv miljard kronor.
  Santhe Dahl, koncernchef på Vida, kan se tillbaka på ett bra halvår. Resultatet mer än fördubblades och landade på knappt en halv miljard kronor. FOTO: Birgitta Sennerdal

  Vida ökade omsättningen med nästan en fjärdedel under årets första sex månader jämfört med samma period i fjol till knappt 3,5 miljarder kronor. Både rörelseresultat och resultat efter finansiella poster landade strax under halvmiljarden. Det är mer än en fördubbling jämfört med i fjol och ger en rörelsemarginal på knappt 14 procent.

  Bakom förbättringen ligger en bättre marknad för sågade trävaror, gynnsamma valutakurser och en hög produktion i koncernens anläggningar.

  Timmerbrist

  Även framöver tror Vida på en fortsatt god lönsamhet, men något lägre än under första halvåret. Orsakerna är en prisnedgång med 30 procent i USA under den senaste månaden och resultateffekter av vårens höjningar av timmerpriset. Dessutom befarar Vida att det blir produktionsstörningar i sågverken på grund av lägre inflöde av timmer efter sommarens avverkningssvårigheter i samband med hög brandrisk.

  LÄS OCKSÅ: Så gick sågverken 2017LÄS OCKSÅ: Sparbank investerar i stockmärkning

  Relaterade artiklar

  Till toppen