Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 19 november 2018

  Vidas VD: ”Sorgligt att sälja sitt livsverk”

  Kanadensiska sågverkskoncernen Canfor köper 70 procent i Vida för nästan fyra miljarder kronor. ”Jag har våndats mycket för det här”, säger Santhe Dahl.

   Santhe Dahl, koncernchef Vida.
  Santhe Dahl, koncernchef Vida. FOTO: Eddie Andersson

  Den svenska sågverkskartan ritas om när Canfor blir huvudägare i sågverkskoncernen Vida, men VD Santhe Dahl tonar ner förändringarna.

  – Vida-namnet blir kvar och det har varit viktigt för oss. Vi har också en avgörande röst i styrelsen för Vida trots att de har majoritet i bolaget, säger han.

  Vida har egentligen inte letat nya ägare. Men när Canfors erbjudande kom när konjunkturen var som bäst, såg de nuvarande ägarna ett tillfälle att lösa generationsskiftet.

  – Jag har våndats mycket och funderat om vi gör rätt, men nu har det sjunkit in, säger Santhe Dahl.

  Vill växa i Sverige

  Canfor är ett börsnoterat bolag, men Santhe Dahl tror inte att det betyder att Vida i framtiden får ett kortsiktigt kvartalstänkande. Han ser Canfor som en bra och långsiktig delägare och uppskattar att det är ett marknadsorienterat företag.

  Canfor och Vida har haft affärsrelationer i cirka 25 år.

  – De tycker att vi har ett fint bolag och att vi ska driva det som tidigare, men de kommer kanske att pusha för förvärv och investeringar för de vill växa i Sverige och Europa.

  Hur känns det att sälja sitt livsverk?

  – Det känns sorgligt. Min fru hade förstås vetat om att affären var på gång, men hon grät när jag kom hem och berättade att den var klar. Men man måste planera lite inför framtiden, det är den krassa verkligheten.

  Santhe Dahl har tre barn, varav sonen Erik Dahl är VD för dotterbolaget Vida Energi. De bägge döttrarna jobbar inte inom Vida. Tills vidare fortsätter han och Måns Johansson att leda den dagliga verksamheten i Sverige. Men fler förändringar är att vänta, Santhe Dahl ska bli arbetande styrelseordförande för Vida.

  FOTO: Birgitta Sennerdal

  Många förvärv

  Santhe Dahl får 2,5 miljarder kronor i försäljningen. Han säger att han först måste betala en massa i skatt, därefter ska han stoppa in en del pengar i en stiftelse som han och hans fru skapat i dottern Linneas namn, för barn och ungdomar med särskilda behov. Resterande pengar ska ”arbeta, skapa sysselsättning och välstånd”.

  De senaste åren har flera utländska ägare förvärvat svenska sågverksföretag. Siljan Group har fått tyska ägare och Bergs Timbers huvudägare är isländska bolaget Norvik.

  – Jag tror det är bra för utvecklingen i branschen, det är viktigt med en välinvesterad och effektiv industri, säger Peter Nilsson som är koncernchef för Bergs.

  Köpeskillingen på 3,99 miljarder kronor för 70 procent i Vida tycker han visar att Canfor tror på sågverksindustrin och dess produkter.

  Global trend

  Per-Olof Wedin som är VD för Sveaskog vill inte spekulera i vad ett ökat utländskt ägande betyder för skogsägarna.

  – Det är en naturlig del i en globaliserad värld, det är en trend i all industri. Det finns ju också svensk industri som köpt utanför Sverige, som Stora Enso och SCA, säger han.

  Bengt Green som är skogsägare i Nissafors utanför Hestra i Småland, och vars företag MB Greens skogstransporter kör för Vida, säger så här om miljardaffärens betydelse för branschen:

  – Jag tror det kan bli jättebra, men det är ju svårt att veta vad som händer i framtiden och vilka tankar Canfor har.

   

  Omsätter 6,5 miljarder

  Vida har 1 050 anställda, nio sågverk och en sågverksproduktion om 1,7 miljoner kubikmeter, samt verksamhet inom förpackning, energi och husbyggande.

  Omsättningen är 6,5 miljarder kronor.

  Canfor köper 70 procent av Vida. Resterande 30 procent behåller de nuvarande fem ägarna.

  Alla detaljer i avtalen är inte helt klara än, men enligt Canfor har företaget en option på att köpa resterande andelar av Vida i ett längre perspektiv.

   

  Relaterade artiklar

  Till toppen