Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 april 2019

  Vida: Storbritannien behöver skandinaviskt virke

  Att vi får bruka skogen långsiktigt, det är den viktigaste frågan inför EU-valet om en dryg månad, anser Santhe Dahl, Vida. Brexit kan innebära problem för bolaget, men Dahl tror på fortsatt stor brittisk efterfrågan på svenskt trä.

   ”Att vi får bruka skogen långsiktigt, det är den absolut viktigaste frågan i EU-valet”, säger Santhe Dahl.
  ”Att vi får bruka skogen långsiktigt, det är den absolut viktigaste frågan i EU-valet”, säger Santhe Dahl. FOTO: Patrik Sundström

  Efter ännu en nattmangling står det klart att det inte blir någon hård Brexit, i alla fall den här veckan. I stället har Storbritannien erbjudits en förlängning till den 31 oktober, med möjlighet att lämna tidigare om ett avtal har godkänts.

  Men det var inget som Santhe Dahl, arbetande styrelseordförande på sågverksföretaget Vida, visste när han på onsdagen på en branschträff fick frågan om hur Vida förberett sig för Brexit.

  – Vi har sen flera år ett eget försäljningsbolag i England, så vi är både säljare och köpare. Inför Brexit har vi byggt ordentliga lager, men det har många gjort. Vi har förberett oss, men sen kommer det att bli som det alltid blir: Att det händer oförutsedda saker, sa han.

  Viktig marknad

  Storbritannien är den viktigaste exportmarknaden för svenska trävaror och stod ifjol för cirka 20 procent av den totala exporten. För Vida står den för en ännu större andel, cirka 30 procent av produktionen vilket motsvarar ett värde på 1,5 – 2 miljarder kronor. Även om det kan bli en hel del administrativa problem i samband med Storbritanniens utträde, trodde Santhe Dahl ändå att det kommer att finnas en långsiktig efterfrågan.

  – Om Storbritannien ska fortsätta bygga kommer det att behövas skandinaviskt virke.

  Om vi kan leverera, vill säga. För vad Santhe Dahl ser som den viktigaste frågan i valet till Europaparlamentet den 23-26 maj tvekade han inte en sekund om:

  – Att vi får bruka skogen långsiktigt, det är det absolut viktigaste.

  Relaterade artiklar

  Till toppen