Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 15 november 2018

  Vida säljs till Kanada

  Kanadensiska sågverkskoncernen Canfor köper 70 procent i Vida för nästan 4 miljarder kronor.

   Santhe Dahl är i dag Vidas största ägare. Tills vidare fortsätter han som chef i bolaget.
  Santhe Dahl är i dag Vidas största ägare. Tills vidare fortsätter han som chef i bolaget. FOTO: Eddie Andersson resp Annica Lundbäck

  Ett av de största skogsbolagen i världen, den kanadensiska skogsjätten Canfor, med sammanlagt 28 sågverk i Nordamerika samt fyra massabruk i Kanada, köper 70 procent i privatägda sågverkskoncernen Vida i Sverige. Affären beräknas vara klar under det första kvartalet 2019.

  Resterande 30 procent behåller de nuvarande ägarna, varav koncernchef Santhe Dahl och vice koncernchef Måns Johansson har störst andel. Santhe Dahl kommer att äga 20 procent och Måns Johansson 6 procent.

  – Vida-namnet blir kvar och det har varit viktigt för oss. Vi har också en avgörande röst i styrelsen för Vida trots att de har majoritet i bolaget, säger Santhe Dahl.

  Canfor sågar idag 10 miljoner kubikmeter om året och äger sågverk både i Kanada och i sydöstra USA. Företaget har haft ambitionen att komma in på den europeiska marknaden och med förvärvet av Vida får Canfor en sågverksproduktion om 1,7 miljoner kubikmeter i Sverige.

  Santhe Dahl säger att Vida egentligen inte har letat nya ägare, men att det var en bra tajming just nu, att sälja när konjunkturen är på topp.

  – Vi är fem ägare och någon gång ska generationsskiftet lösas.

  Santhe Dahl är 64 år men säger att han inte har för avsikt att pensionera sig. Han har tre barn, varav sonen Erik Dahl är VD för dotterbolaget Vida Energi. De bägge döttrarna jobbar inte inom Vida.

  Men varför säljer ni över huvud taget, du kunde ju ha gett aktierna till dina barn?

  – Det blir delvis ägare som inte är aktiva och det är inte bra för bolaget, säger Santhe Dahl.

  Att sälja Vida till en riskkapitalist som inte är en aktiv ägare har varit uteslutet.

  – Vi ser Canfor som en väldigt bra delägare med mycket kunskap, säger Santhe Dahl.

  Vida har haft en relation med Canfor under flera år och Santhe Dahl påpekar att det är ett företag som präglas av hög kvalitet, både i sina produkter och i hur de driver företag.

  – De är nära marknaden precis som vi.

  Canfor har 6500 anställda, Vida har 1050 anställda.

  Canfor är noterat på Toronto-börsen och har sitt huvudkontor på den kanadensiska västkusten, i Vancouver.

  Tills vidare fortsätter Santhe Dahl och Måns Johansson att leda den dagliga verksamheten i Sverige.

  Relaterade artiklar

  Till toppen