Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 november 2018

  Vida pusselbit i kamp om kunder och råvara

  Att kunna växa i takt med globala kunder, tillgång till långsiktig råvarubas och mer högkvalitativa produkter. Det är vad köpet av Vida ger Canfor.

   Hemma i British Columbia är expansionsmöjligheterna små för Canfor, detta sedan råvarutillgången begränsats rejält efter insektsangrepp.
  Hemma i British Columbia är expansionsmöjligheterna små för Canfor, detta sedan råvarutillgången begränsats rejält efter insektsangrepp. FOTO: IBL

  I en webbsänd presskonferens berättar Don Kayne, Canfors VD, om motiven till köpet av Vida.

  ”Det känns väldigt spännande. Vida är Sveriges största privatägda sågverksföretag och köpet är mycket viktigt för Canfor som vill konkurrera på alla marknader i världen”, inledde han med att säga.

  Växa med kunderna

  Främsta skälet till köpet är att Canfor behöver växa med sina kunder. Globala byggvarukedjor som Home Depot och Lowe växer i en rasande fart, och de kräver långsiktiga leverantörer av förädlade produkter som kan öka sina volymer i samma takt.

  Canfor har rötterna i British Columbia, Kanada, men har de senaste tio åren expanderat i sydöstra USA. En av orsakerna är problemen med skadeinsekten contortabastborre och stora skogsbränder som begränsar råvarutillgången i västra Kanada. 2010 låg den tillåtna avverkningen i British Columbia på över 80 miljoner kubikmeter per år. 2030 tros den på grund av insektsangreppen vara nere på drygt 55 miljoner kubikmeter, och ser inte ut att öka över 65 miljoner kubikmeter inom överskådlig tid.

  Tillgång till råvara

  ”Expansionsmöjligheterna i British Columbia är begränsade, och en av de viktigaste sakerna som köpet av Vida tillför är tillgång till en långsiktig, hållbar fiberresurs, en av de bästa i världen och i ansenlig mängd”, sa Don Kayne.

  Och det är inte bara den råvara som Vida använder som håller hög kvalitet.

  ”Inom Canfor har vi haft ett starkt fokus på relationen mellan värde och volym. 90 procent av Vidas produkter är högvärdesprodukter. Då konkurrerar vi inte lika mycket med bulk där priser och efterfrågan är mycket mer instabila”, fortsatte Don Kayne.

  Utländskt intresse

  Även om Canfor är den första kanadensiska, och till och med nordamerikanska, intressenten i svensk sågverksnäring så finns det fler utländska investerare som just nu ser fördelar med att ta tillvara ”Sveriges gröna guld”. 2016 köptes sågverket i Tvärskog av ett polskt företag i samband med Rörviks avveckling, och i år har både Bergs Timber och Siljan Group fått isländska respektive tyska huvudägare.

  Canfor

  Omsättning 2017: 32 miljarder kronor

  Rörelseresultat 2017: 3,8 miljarder kronor

  Rörelsemarginal 2017: 11,9%

  Antal anställda: 6 500

  Produktionsanläggningar: 25 sågverk, 4 massabruk, 1 kraftpappersbruk, 3 pelletsfabriker m.m

  Produktionskapacitet sågad vara: 14 miljoner kubikmeter per år.

  Övrigt: Noterat på Toronto-börsen

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen