Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 augusti

  Vida positiva trots tapp

  Trots ett hack i resultatkurvan hade Vida bra rörelsemarginal för första halvåret.

  ”Bra efter förutsättningarna”, kommenterar koncernchef Måns Johansson.

   ”Effekterna av Covid-19 har hittills påverkat resultatet i mindre omfattning”, säger Vidas koncernchef Måns Johansson.
  ”Effekterna av Covid-19 har hittills påverkat resultatet i mindre omfattning”, säger Vidas koncernchef Måns Johansson. FOTO: Vida

  Sågverkskoncernen Vida nådde en nettoomsättning på drygt 3,3 miljarder kronor för årets första halvår, marginellt lägre än för motsvarande period i fjol. Rörelseresultatet blev cirka 270 miljoner kronor, en minskning med knappt 40 procent jämfört med i fjol, vilket gav en rörelsemarginal på 8 procent.

  ”Efter förutsättningarna ett bra resultat som påverkats av ett högre utbud av sågade trävaror och en nedgång av försäljningspriserna sedan hösten 2019”, kommenterar koncernchef Måns Johansson i ett pressmeddelande.

  Låg påverkan

  Vida uppger att coronapandemin hittills gett låg påverkan på resultatet. Ökad efterfrågan i bygghandeln har kompenserat för lägre efterfrågan hos industrikunder. Samtidigt som leveranserna minskat till England, delar av Asien och Mellanöstern har efterfrågan i Nordeuropa och USA varit på en högre nivå, och sammantaget har produktion och leveranser av trävaror varit högre än under första halvåret i fjol.

  Vida tror på god efterfrågan och lönsamhet under kommande halvår, men framhåller att de negativa effekterna av coronapandemin, Brexit och konjunkturen kommer att påverka företaget i någon form.

  Tufft Q1 för Canfor

  Vidas huvudägare, kanadensiska Canfor, minskad sin omsättning med cirka 7 procent, till 2,3 miljarder kanadensiska dollar, motsvarande cirka 15 miljarder kronor, under årets första halvår. Rörelseresultatet sjönk med 93 procent till 8 miljoner kanadensiska dollar vilket gav en rörelsemarginal på 0,4 procent. Tappet jämfört med i fjol härrörde från första kvartalet då rörelseresultatet gick back med nästan 90 miljoner kanadensiska dollar, medan det i stället blev ett plus på nästan 100 miljoner dollar under det andra kvartalet.

  Relaterade artiklar

  Till toppen