Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 24 mars

  Vida om coronakrisen: ”Naivt att tro att vi inte drabbas”

  Varslen inom fordonsindustrin ger direkt effekt på Vidas emballagetillverkning. Vd Måns Johansson beskriver USA-marknaden som ”ett blodbad” och är beredd att snabbt minska produktionen i sågverken.

   – Vi har beredskap att minska i sågverken och då kan det bli snabba beslut, säger Måns Johansson.
  – Vi har beredskap att minska i sågverken och då kan det bli snabba beslut, säger Måns Johansson. FOTO: Martina Wärenfeldt/Vida

  – Det är naivt att tro att vi inte skulle drabbas. Det är en fråga om när och i vilken grad det här slår mot vår industri.

  Det säger Måns Johansson, vd på sågverkskoncernen Vida, om coronapandemin. Inom emballagetillverkningen, som i fjol stod för 5 procent av rörelseresultatet, syns redan effekterna.

  – Fordonsindustrin är stora och viktiga kunder för hela Sveriges emballageindustri, och det är klart att förra veckans korttidspermitteringar får effekter. Vi har inte tryckt på någon stoppknapp ännu men räknar på vilka effekter permitteringarna kan få, säger Måns Johansson.

  Fortsatt efterfrågan

  Sågverken ligger längre bak i förädlingskedjan och har inte påverkats än så länge.

  – Bygg och bygghandel är prioriterade områden i många länder och så länge byggena pågår behövs nya varor. Men frågan är hur länge det håller i sig? Det behövs bara ett politiskt beslut för att det ska ändras, säger Måns Johansson.

  Om till exempel alla bygghandlar i Storbritannien stängde skulle det vara ett allvarligt läge inte bara för Vida, utan för svensk sågverksindustri som helhet. Men i Europa finns fortfarande efterfrågan och priserna är stabila.

  Så ser det inte ut på USA-marknaden, som så sent som i slutet på februari var Vidas bästa marknad.

  – Där har det varit ett blodbad de senaste tre veckorna. Priserna följer börsen och har fallit lika mycket. Vi säljer lika mycket, men till mycket sämre priser. Samtidigt drar sågverken i USA och Kanada ned på produktionen, och eftersom den underliggande efterfrågan finns kvar får vi hoppas att det räcker för att priserna ska vända.

  Svårt att jobba hemifrån

  En kapitalintensiv industri som sågverk måste gå för fullt för att tjäna pengar, menar Måns Johansson. Vida slits just nu mellan hopp och förtvivlan, säger han:

  – Samtidigt är de anställdas hälsa och säkerhet första prioritet. Det låter ju fint att alla tar sitt ansvar och jobbar hemifrån när man är IT-konsult, men det gäller inte när man driver sågverk på landsbygden.

  – Om till exempel skolorna stängs och föräldrarna måste vara hemma med barnen får det samma effekt som minskad efterfrågan och vi måste anpassa produktionen. Vi har beredskap att minska i sågverken och då kan det bli snabba beslut, avslutar Måns Johansson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen