Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 juni

  Överraskande affär gör Vida störst i Sverige

  Vida köper Bergs svenska sågverk. Och bägge företagsgrupperna vill växa vidare, Bergs inom träförädling och Vida på den nordiska sågverksmarknaden.

  Även om Vida varit tydliga med sin ambition att växa slog det ned som något av en bomb när det blev klart att de köper de svenska sågverken av Bergs. Speciellt som Bergs varit bland de mest aktiva i de senaste årens omstrukturering av den sydsvenska sågverksbranschen. En bransch som de nu kliver ur efter att ha drivit sågverk i Småland i 100 år.

  ”Varit en process”

  – Det är klart att det inte varit ett lätt beslut, sågverken i Sverige är ju grunden i Bergs. Det har varit en process, men nu känns det bra, säger Peter Nilsson, vd för Bergs, och fortsätter:

  – Trots konsolideringen är vi fortfarande små jämfört med Södra och Vida. Sågverken har ett fortsatt investeringsbehov framåt och det är en stor risk att investera när man är liten. Dessutom har vi arbetat med strategin framåt där vi kommer att satsa mer på förädling, och där också marginalerna varit bättre. Vi tog chansen när möjligheten fanns.

   ”Vår strategi framåt är att satsa mer på förädling där också marginalerna varit bättre”, säger Peter Nilsson.
  ”Vår strategi framåt är att satsa mer på förädling där också marginalerna varit bättre”, säger Peter Nilsson. FOTO: Bergs

  Stärker kassan

  Vida betalar 300 miljoner kronor för sågverken i Orrefors, Vimmerby och Mörlunda samt det redan tidigare nedlagda sågverket i Gransjö. Dessutom betalar de ytterligare 100 miljoner kronor för lagren vid sågarna.

  – Om vi inte varit delaktiga i omstruktureringen hade vi troligen inte kunnat få bra betalt för sågverken. För Bergs stärker affären kassan med cirka 550 miljoner kronor, vilket sätter oss i en helt annan situation finansiellt. Vi vill utveckla vår förädlingsverksamhet mer och försöker hitta förvärv som passar in i strukturen, säger Peter Nilsson.

  Vill öka

  Även Måns Johansson, vd på Vida, är nöjd med affären:

  – Sågverken vi köper har en produktion på drygt 400 000 kubikmeter per år. Men i ett första steg vill vi investera 100 miljoner kronor för att öka till 500 000 kubikmeter. Sen är planen att fortsätta investera, vi skulle inte ha köpt om vi inte verkligen tänkt satsa, säger han.

   ”Vi skulle inte ha köpt om vi inte verkligen tänkt satsa, och vi vill fortfarande växa mer i Norden”, säger Måns Johansson.
  ”Vi skulle inte ha köpt om vi inte verkligen tänkt satsa, och vi vill fortfarande växa mer i Norden”, säger Måns Johansson. FOTO: Martina Wärenfeldt/Vida

  Bergs sågverk passar också bra in i Vidas struktur:

  – Tidigare har vi varit svaga i östra Småland och haft tyngdpunkten på gran. Med mer fura blir vi en mer komplett leverantör till till exempelvis byggvaruhandeln.

  Köpet innebär också att Vida troligen blir Sveriges största sågverksföretag, möjligen i konkurrens med SCA. Men de tänker inte stanna där:

  – Först har vi ett integrationsarbete att göra och att implementera Vida-andan. Men vi vill fortfarande växa med fler sågverk i Norden, avslutar Måns Johansson.

  Läs också: Vida köper Bergs svenska sågverk

  Bergs

  Omsättning 2019: 3,2 miljarder kronor, varav de svenska sågverken stod för cirka 1,1 miljarder kronor.

  Rörelseresultat: 78 miljoner kronor och resultat efter skatt 45 miljoner kronor.

  Cirka 1 000 anställda.

  Tre sågverk i drift i Sverige samt ett nedlagt.

  Anläggningar i Nybro och Broakulla för träskydd och förädling.

  Tillverkning av träpellets och hyvleri i Fågelfors.

  Sågverk i Estland och Lettland med en produktion på 65 000 respektive 270 000 kubikmeter per år.

  Två fabriker i Lettland som tillverkar förädlade träprodukter, snickerier, hus samt produkter för GDS-marknaden.

  Hamn- och distributionsverksamhet i England.

  Största ägare är isländska Norvik med 64 procent av aktierna.

  Vida

  Omsättning 2019: 6,4 miljarder kronor.

  Rörelseresultat: 661 miljoner kronor och resultat efter finansiella poster 654 miljoner kronor.

  Cirka 1 100 anställda.

  18 produktionsanläggningar i Sverige, varav nio sågverk med en produktion på sammanlagt 1,75 miljoner kubikmeter per år.

  Tillverkning av emballage, strö och pellets samt biobränslehandel och hustillverkning.

  Största ägare med 70 procent är kanadensiska sågverksbolaget Canfor.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen