Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 8 mars 2017

  "Vi satsar på maximalt värde, inte maximal volym"

  Sågverket i Sävar blir först i världen med en tomograf som direkt styr sönderdelningen. Tekniken kan öka värde på varje stock med upp till 10 procent.

  Norra Skogsägarna investerar 30 miljoner kronor i en tomograf vid sågverket i Sävar. Tomografen ger en fullständig bild av stocken, inte bara yttre form, utan också hur kvaliteten ser ut inuti. Sönderdelningen kan sen styras exakt efter var det finns kvistar, kådlåpor, röta etcetera för att ge det bästa utbytet.

  – Men i Sävar kommer vi inte satsa på maximal volym utan på maximalt värde. Det blir lite av en mental omställning, de flesta sågverk fokuserar ju på volym, säger Pär Lärkeryd, vd på Norra Skogsägarna.

  Tomografen, en Microtec CT Log, finns hittills installerad på fem ställen i världen. Men Sävar blir först i Skandinavien och dessutom den första som installeras direkt i såglinjen och direkt styr sönderdelningen.

  – Det blir ett nytt tekniksteg för den här typen av utrustning, och en pilotanläggning för Microtec, säger Pär Lärkeryd.

   Norra Skogsägarna investerar 30 miljoner kronor i en tomograf för stockar, Microtecs CT Log.
  Norra Skogsägarna investerar 30 miljoner kronor i en tomograf för stockar, Microtecs CT Log. FOTO: Microtec

  Microtec kontaktade själva Norra Skogsägarna om installationen, och en bidragande orsak är att föreningens bägge sågverkschefer, Stig Grundberg och Johan Oja, tidigare varit forskare och är frontfigurer i utvecklingen av tomografi för träindustrin.

  – De började redan på slutet av 1980-talet och tomograferade stockar på Skellefteå lasarett. De utvecklade metodiken och användningsområdena. Men med den utrustningen tog det två timmar att tomografera en stock, nu kommer vi kunna köra i 180 meter per minut, säger Pär Lärkeryd.

  – Det här handlar om ett mycket avancerat tekniksteg, faktiskt det största som hänt inom branschen de senaste 30 till 40 åren. Här ligger vi i forskningens absoluta framkant.

  Männen bakom tomografen, Federico Giudiceandrea på Microtec och professor Alexander Katsevich, tilldelades ifjol Marcus Wallenbergpriset för att ha utvecklat den för industriella applikationer.

   Utvecklingen av tomografin gjorde att Federico Giudiceandrea fick motta Marcus Wallenberg-priset.
  Utvecklingen av tomografin gjorde att Federico Giudiceandrea fick motta Marcus Wallenberg-priset. FOTO: Johan Gunseus/Microtec

  Även efter tomografen blir det ny utrustning i Sävar. Norra Skogsägarna beslutade i fjol om en investering på 80 miljoner kronor i en ny såglinje från Söderhamn Eriksson. För att få högt utbyte blir det en bandsågslinje som ska trimmas ytterligare för att halvera sågsnitten och öka hastigheten.

  Den totala investeringen på 110 miljoner kronor, plus 30 miljoner kronor i Kågesågen, är en tung post för Norra-koncernen, som för de tre senaste åren hade ett sammanlagt rörelseresultat på 191 miljoner kronor.

  – I Sävar får vi i princip ett helt nytt sågverk, och den gamla såglinjen är från 1970-talet. Men det är ett vågat beslut och det är bra att ta steget när det finns ny teknik. Vi räknar med att värdeutbytet per stock ökar med 5 – 10 procent, det finns ingen annan teknik som klara det värdesprånget. Om vi når den lägre nivån är tomografen betald på fyra år.

  Den nya såglinjen ska vara klar till augusti i år och runt årsskiftet körs tomografen i gång.

  Innebär det att ni kommer höja timmerpriserna till nästa år?

  – Investeringen görs för att höja värdet på timret, men så fort går det inte. Men ju bättre det går för sågen desto bättre blir betalningsförmågan, så den kopplingen finns absolut, säger Pär Lärkeryd.

  I dagsläget har Sävarsågen en produktion på 210 000 kubikmeter per år. Efter investeringarna blir kapaciteten 300 000 kubikmeter, men för att nå dit krävs utbyggnad av bland annat torkkapaciteten.

   Pär Lärkeryd, vd Norra Skogsägarna.
  Pär Lärkeryd, vd Norra Skogsägarna.

  Relaterade artiklar

  Till toppen