Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 26 oktober 2017

  Växjö köper skog för rekordpris

  Växjö kommun vill köpa 160 hektar skogsmark av en ledamot i kommunfullmäktige. För ett pris som ligger fem gånger högre än genomsnittet.

  FOTO: Birgitta Sennerdal

  Växjö kommun vill köpa 160 hektar skogsmark för drygt 81 miljoner kronor från markägaren Nils Posse som har Bergkvara gård utanför Växjö.

  Genomsnittspriset för en hektar skogsmark i södra Sverige är drygt 93 000 kronor per hektar, enligt LRF Konsults senaste statistik. Ett pris på 81 miljoner kronor för 160 hektar ger ett genomsnittspris på drygt en halv miljon kronor per hektar.

  Den mark som Växjö kommun är spekulant på ska omvandlas till industrimark, om affären godkänns av kommunfullmäktige.

  ”Detta är ett av de största markförvärven på väldigt lång tid som har oerhört stor betydelse för Växjös framtida utveckling”, säger kommunalrådet Anna Tenje, (M) till Smålandsposten.

  ”Marknadsmässigt”

  Hon säger till tidningen att hon är medveten om att det är mycket pengar, men att det är en av de stora utmaningarna att få fram mark för företag som vill etablera sig eller växa i Växjö.

  ”Det är en förhandling. Vi har träffat markägaren under lång tid och han är väl medveten om vad privata markägare har köpt mark för alldeles jämte och har så klart en ambition att ligga i samma härad”, säger Växjö kommuns planeringschef Paul Herbertsson till tidningen.

  Nöjd med affären

  Nils Posse som även är fullmäktigeledamot för Moderaterna, säger till Smålandsposten att priset är marknadsmässigt och att han är nöjd med affären.

  ”Generellt sett, som jag också har sagt till kommunen, har jag inget till salu. Jag vill inte sälja och behöver inte sälja mark, men jag gör i det här sammanhanget ett undantag. Jag brinner för och värnar om Växjö och är glad att kunna bidra till utvecklingen.”

  LÄS MER: Ängelholmsskog såld för rekordprisLÄS MER: Stor fastighetsaffär i SigtunaPREMIUM: 110 miljoner för 530 hektar

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen