Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 12 januari 2018

  Kyrkan digitaliserar virkesförsäljningen

  Växjö Stift provar att sälja sina rotposter på nätet, som komplement till den ordinarie försäljningen.

   – De förmedlade volymerna ökar med 30-50 procent per månad, och vi får 7-16 nya användare per dag, det är otroligt kul, säger Adam Aljaraidah.
  – De förmedlade volymerna ökar med 30-50 procent per månad, och vi får 7-16 nya användare per dag, det är otroligt kul, säger Adam Aljaraidah.

  Som ett komplement till den ordinarie försäljningen där rotposter förmedlas med brev ska Växjö Stift även prova lägga ut dem på den digitala handelsplatsen Virkesbörsen.

  – Det rör sig om 40 000 kubikmeter och det är roligt att en så stor skogsägare väljer vår tjänst, berättar Adam Aljaraidah, VD på Virkesbörsen.

  Stora pengar

  Växjö stift har 48 000 hektar skog och avverkar cirka 440 hektar äldre skog per år. 40 till 50 procent av avverkningarna säljs som rotposter, resten som leveransvirke till köpsågverk och Södra. Skogsförvaltningen omsätter cirka 100 miljoner kronor per år med ett överskott på cirka 50 miljoner kronor.

  Nätauktion

  På Virkesbörsen kan virkessäljare lägga upp alla typer av virkesaffärer för anbud och sen välja den köpare som bjuder mest, eller på annat sätt passar säljaren bäst.

  – Fördelen är att man når fler köpare, får mindre administration och att marknaden blir mer transparent för alla parter, säger Adam Aljaraidah.

  Virkesbörsen startade 2015 som en sajt för prisjämförelser och lanserade den digitala handelsplatsen i fjol somras. Och enligt Adam Aljaraidah har det gått bra.

  Ökar snabbt

  – De förmedlade volymerna ökar med 30-50 procent per månad, och vi får 7-16 nya användare per dag, det är otroligt kul.

  Snittaffären ligger på 1 000 – 1 500 kubikmeter, men det görs även många mindre affärer. Geografiskt har Virkesbörsen fått flest användare i Värmland, men även i södra Sverige och längst upp i Norrbotten, säger Adam Aljaraidah, som också flaggar för fler nyheter under det kommande kvartalet.

  LÄS MER: ”Ökad transparens gynnar alla”LÄS ÄVEN: Ny sajt för enklare virkesaffärerLÄS OCKSÅ: Digital succé i FinlandPREMIUM: Många sålde vidare marken från Sveaskog

  Relaterade artiklar

  Till toppen