Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 3 april 2019

  Räkna älgar med drönare – minska antalet viltskador

  Nu ska det bli enklare att minska antalet viltskador från älg i skogen. I en studie använder Skogsstyrelsen drönare med värmekamera för att räkna älgar.

   Att kartlägga vart älgarna befinner sig med hjälp av en förprogrammerad drönare som utrustats med värmekamera kan bli ett nytt redskap för att få ner antalet viltskador.
  Att kartlägga vart älgarna befinner sig med hjälp av en förprogrammerad drönare som utrustats med värmekamera kan bli ett nytt redskap för att få ner antalet viltskador. FOTO: Cecilia Persson

  Årligen orsakar skador från viltbete i skogen miljardförluster för skogsnäringen. Att kartlägga var älgarna befinner sig med hjälp av en förprogrammerad drönare som utrustats med värmekamera kan bli ett nytt redskap för att få ner antalet viltskador.

  Försöket som genomförs av Skogsstyrelsen har gjorts inom det stora brandområdet i Västmanland.

  ATL TV: Älgar äter upp hans ungskog – nu bygger Södra hägn på hans nyplanteringLäs även: Sverige närmare centralstyrd älgförvaltning

  ”Det här visar att vi med modern teknik kan genomföra lokala inventeringar av älg och andra hjortdjur. Därmed kan vi få mer kunskap om var och hur insatserna ska sättas in för att minska betestrycket i skogen”, säger Annette Eilert, verksamhetsutvecklare vid Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

  Ekonomiska fördelar

  Det är billigare att inventera med drönare än med flyg, vilket kan leda till ekonomiska vinster. Tekniken är enkel att lära sig för markägare vilket gör att det går att genomföra täta inventeringar på bara några timmar.

  Tidigare har ett fåtal liknande försök gjorts, men nu är första gången tekniken testats som inventeringsmetod. Skogsstyrelsen har utvecklat metodiken som nu är testad i skogen och utvärderad.

  Så här såg det ut när värmekameran testades:

  Fakta: Pilotstudien

  • Drönaren programmerades att flyga i stråk över 10 hektar stora rutor, både i mörker och på dagtid.

  • Hjortdjurens värmesignaler registrerades med hjälp av värmekameran och det var relativt enkelt att skilja på älgar och rådjur.

  • Totalt inventerades 330 hektar.

  • Det finns behov av utveckling för att metoden ska kunna användas i äldre skog med tätare krontak.

  • På grund av kortare batteritid är metoden i nuläget begränsad till mindre arealer.

  Relaterade artiklar

  Till toppen