Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 juli

  Varmare klimat kan minska tillväxten i skogen

  Ett varmare och torrare klimat kan komma att sänka skogstillväxten i södra Sverige. Det visar en ny studie från SLU.

   Brist på vatten får trädet att stänga klyvöppningarna vilket stoppa fotosyntesen. Och med stängda klyvöppningar kan träden inte heller kyla ned sig genom avdunstning, vilket i sin tur kan led till torkskador.
  Brist på vatten får trädet att stänga klyvöppningarna vilket stoppa fotosyntesen. Och med stängda klyvöppningar kan träden inte heller kyla ned sig genom avdunstning, vilket i sin tur kan led till torkskador. FOTO: Ulf Aronsson

  Enligt Skogsstyrelsens skogliga konsekvensanalys, SKA 15, väntas klimatändringen ge en ökad tillväxt med 20 procent i skogen. Samtidigt flaggar SKA 15 för att det finns osäkerheter, till exempel hur skogen påverkas av längre torrperioder.

  En ny studie från SLU visar nu att de farhågorna kan vara befogade. Genom att studera satellitdata över hur mycket ljus i vissa våglängder som absorberas av vegetationen har forskarna fått ett indirekt mått på fotosyntesen, och därmed tillväxten under perioden 2000 till 2015.

  Produktiviteten minskade

  Resultaten visar att produktiviteten i skogen minskade under varmare år i torra lägen i Sverige upp till Skellefteå, medan den ökade i blötare lägen i norr. Men det finns undantag: Platser i söder där produktiviteten ökade och platser i norr där den minskade. Troligen är det en effekt av lokala förhållanden som jordegenskaperna, tror forskarna.

  ”Genom att titta på vad som har hänt de senaste åren blir det tydligt att man börjar se negativa effekter av klimatförändringen också i stora delar av norra Europa. Visst kan ett varmare klimat hjälpa till att öka produktiviteten i vissa områden, men vi kan också förvänta oss att stora regioner kommer att drabbas negativt”, säger Giulia Vico, SLU, i ett pressmeddelande.

  Relaterade artiklar

  Till toppen