Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 13 november 2017

  Världsberömd vit älg ska avlivas

  UPPDATERAD. Nu ska den världsberömda vita älgtjuren i Värmland skjutas. Den är för närgången. Men frågan är om något av jaktlagen vill skjuta skriver Arvika Nyheter.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Den vita älgen blev en riktig kändis i somras efter att Edas kommunalråd Hans Nilsson fick ett närgånget möte och fångat älgen på film när den simmade över bäck.

  Sedan någon vecka tillbaka finns dock ett beslut om skyddsjakt på älgen. Till P4 Värmland säger Hans Nilsson att han fick en chock när han hörde beslutet om skyddsjakt:

  – Det är ju en av de viktigare turistsymbolerna vi har i västra Värmland, säger han till radion.

  Beslutet om skyddsjakt Hans Nilsson rent formellt inte påverka.

  – Jag kan bara vädja till jaktlagen att inte skjuta älgen. Jag kan tänka mig att åka dit och agera mänsklig sköld så att den inte kan skjutas, säger Hans Nilsson.

  Beslutet om skyddsjakt togs av polis i Örebro sedan en kvinna som var ute med sina hundar blivit skadad vid ett möte med älgen. Hundarna blev rädda och drog omkull kvinnan som fick uppsöka sjukhus. Andra personer jagade bort älgen.

  Vill hitta andra lösningar

  – Det finns ett beslut att den ska avlivas för att den utgör en fara. Vi försöker hitta andra lösningar. Vi kollar om vi kan jaga bort den, men går inte det återstår inget annat än att skjuta den. Bara för att den är vit är den inte unik, det är fortfarande en älg, säger Christer Lööf, lokalpolischef i Arvika, till AN.

  Älgen ska ha gjort flera utfall mot främst hundar. Den har också väckt stor uppmärksamhet inte minst i år och i perioder vallfärdade nyfikna till området för att få en skymt av och fotografera älgen. Det har gjort den mer orädd för människor.

  – Den är van att ha människor omkring sig men det är fortfarande ett vilt djur som reagerar instinktivt på det som den uppfattar som fara eller hot, säger Christer Lööf.

  Tänker inte skjuta

  Frågan är om jaktlagen i de områden som älgen rör sig i kommer att vilja skjuta den:

  – Vi kommer inte att verkställa beslutet, den diskussionen har vi haft. Vi kommer inte aktivt att jaga den här älgen för det är ett såpass känsligt ärende. Men vi förstår båda sidorna och det är klart att säkerheten kommer först, säger Mats Andersson i Tväruds VVO.

  LÄS OCKSÅ: Nu söks efter mutationen som ger de vita älgarnaLÄS MER: Nu skärps vaksamheten mot CWD

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen