Världens äldsta gran till Malmö sjukhus
En klon av det som anses vara världens äldsta gran, Old Tjikko, ska få flytta in i en egen kuvös på Nya Sjukhusområdet i Malmö.
7530 före Kristus hade människor funnits i Sverige i runt 4 500 år, men de levde fortfarande som jägare på stenåldersnivå och det skulle dröja cirka 9 000 år innan Sverige grundades som nation. Men en gran hade redan börjat gro högt upp på Fulufjället i Dalarna.
Och där har den stått sedan dess. Fast inte som en 9 950 år gammal stam, genom åren har grenar böjts ned mot marken av snön, rotat sig och skjutit nya skott som genetiskt sett är samma individ.
Granen upptäcktes av Leif Kullman, professor vid Umeå universitet, när han 2008 kartlade trädgränsens variationer. I samband med det åldersbestämdes delar av rotsystemet, och granen fick också namnet Old Tjikko efter Leif Kullmans siberian husky, Tjikko.
Konstverk
Att den verkligen är en genetisk klon av de trärester som daterats har visserligen ifrågasatts, men nu ska Old Tjikko få en avläggare på Nya Sjukhusområdet i Malmö, NSM, i konstverket Granens Tid.
Det är konstnärsduon Simon Goldin och Jakob Senneby som tycker att historien om att ”världens äldsta gran vårdas på sjukhus i Malmö” är en bra utgångspunkt för tankar kring vår egen tid och dödlighet.
”Samtidigt som det klonade trädet kommer vara världens äldsta, kommer klonen också vara en helt ny planta i början av sitt liv. Och i början av en ny geologisk epok, som allt fler kommit att kalla ‘människans tid’ – antropocen. De patienter, personal och besökare som återkommer till sjukhuset, i olika skeden av sina liv, kommer kunna följa det uråldriga trädets tillväxt och utveckling, som ett levande minne från en annan tid”, skriver de om tankarna bakom av verket.
Svårt att ympa
Hittills har Old Tjikko klonat sig själv, men nu har Skogforsk fått uppdraget att producera kloner. I vintras samlades ris och kvistar från Old Tjikko, de har nu ympats på ett annat träd, och för att få en hel klon ska sticklingar sen tas från det ympade trädet.
– Det var väldigt svårt att ympa, berättar Andreas Helmersson på Skogforsk.
– Ympriset var centimeterkort och väldigt tunt. Ett par av ymparna har tagit sig, men eftersom de bestod av så få celler från början är de efter att ha sträckt fortfarande alldeles för korta att ta sticklingar av.
Förhoppningsvis sträcker ymparna 10 centimeter nästa år så att det går att ta rotäkta sticklingar, och våren 2023 ska en klon finnas klar för leverans. Den ska då planteras i en egen ”kuvös”, en specialbyggd klimatkammare som simulerar Fulufjällets klimat, på NSM. Och där ska trädet, precis som sjukhusets patienter, vårdas på bästa sätt – kanske till evigt liv?
Gamla träd
Även om Old Tjikko är 9 550 år finns två klonkolonier i USA som är ännu äldre. I Jurupa-bergen i Kalifornien växer sedan 13 000 år Jurupa-eken, som täcker ett 2,5 kilometer brett område med 70 stammar av genetiskt identiska ekar.
I nationalparken Fish Lake, Utah, finns Pando, ett område med genetiskt identiska aspar som delar ett gemensamt rotsystem. Pando uppskattas vara mellan 80 000 och 2 miljoner år, och skulle därmed också vara världens äldsta kända levande organism.
Som världens äldsta träd utan kloning, där samma stam fortfarande står och växer, brukar rävsvanstallen Methuselah i White Mountains, Kalifornien, räknas. Methuselah är cirka 4 850 år gammal.
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.