Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 24 maj

  Var rädd om riset och minska betesskadorna

  Värna om bärriset i skogen! Det är en viktig nyckel för att minska betesskadorna när konkurrensen om mat ökar, säger Göran Ericsson, professor i viltekologi vid SLU.

   Med bärris i skogen minskar skadorna på granplantorna.
  Bild 1/2 Med bärris i skogen minskar skadorna på granplantorna. FOTO: Ulf Aronsson
   Göran Ericsson, professor vid institutionen för vilt, fisk och miljö vid SLU.
  Bild 2/2 Göran Ericsson, professor vid institutionen för vilt, fisk och miljö vid SLU. FOTO: Ulf Aronsson

  De svenska klövviltsstammarna växer samtidigt som bristen på föda blir allt tydligare. Det får dovhjort, kronhjort och rådjur att alltmer beta på granplantor på vintrarna.

  Tvingas byta meny

  – Det som händer nu är att djuren blir tvingade att ta sitt tredjeval när det gäller födan, och då får vi andra skador. Läget är allvarligt och en konsekvens av att vi har så mycket vilt, säger Göran Ericsson, professor i viltekologi vid SLU.

  Därför behövs mer bärris i skogen. Det växer tidigt på våren när det är ont om föda, ger mycket biomassa och är relativt näringsrikt och lever under stor del av året.

  LÄS MER: Trädslagsbyte förvärrar foderbrist

  Viktig föryngring

  – Det är en av huvudanledningarna till att det är viktigt att föryngra med tall, säger Göran Ericsson och syftar på den undervegetation som trivs i tallskog.

  Vad är ”bäst” ur näringssynpunkt för klövviltet – blåbär eller lingon?

  – Blåbär är vår bedömning eftersom det finns mer total blåbärsbiomassa, säger Göran Ericsson.

  Finns det något annat skogsägare kan spara eller försöka gynna mer för att öka födan i skogen?

  – Rönn och sälg är som godis, men kan aldrig mätta klövviltet. Det som hjälper en skogsägare är att öka den totala mängden mat, biomassa. Så mer bärris och buskvegetation är viktigt förutom att öka mängden tall, säger Göran Ericsson.

  Tar många år efter avverkning

  Men det tar lång tid för bärriset att komma upp efter en avverkning. I en studie från SLU, som går att läsa här, undersöktes blåbärs- och lingonrisets återhämtning under 30 års tid. Forskarnas slutsats var att bärriset ökar med knappt en halv procent per år. Men återhämtningen går dock snabbare på ju längre tiden går.

  – Om man både kalavverkar och markbereder kan det ta 35 år, säger Göran Ericsson.

  ATL TV: Han byggde stängsel runt odlingen för att hålla hjortar borta

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen