Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 23 mars

  Vägledning kan inte överklagas

  Skogsstyrelsens vägledning vid avverkning är inte bindande och kan därför inte överklagas. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.

   En vägledning från Skogsstyrelsen om till exempel miljöhänsyn vid avverkning kan inte överklagas enligt Högsta förvaltningsdomstolen.
  En vägledning från Skogsstyrelsen om till exempel miljöhänsyn vid avverkning kan inte överklagas enligt Högsta förvaltningsdomstolen. FOTO: Rolf Segerstedt

  Det har varit mycket juridik i skogen de senaste åren. Det gäller bland annat nyckelbiotopernas vara eller inte vara, men också avverkningar. Att överklaga en avverkning har tidigare visat sig vara svårt. Orsaken är att om Skogsstyrelsen inte har något att invända mot avverkningen så tas inget formellt beslut, det gör myndigheten bara om avverkningsansökan avslås.

  Men i samband med en avverkningsansökan öster om Göteborg 2016 gav Skogsstyrelsen också en vägledning om miljöhänsyn vid avverkningen till markägaren. Föreningen Skydda Skogen, som helst vill att avverkningen stoppas helt, ansåg att Skogsstyrelsen genom att lämna en vägledning tagit ett formellt beslut och överklagade vägledningen till förvaltningsrätten.

  Inte möjlig att överklaga

  Nu har ärendet prövats i högsta instans, Högsta förvaltningsdomstolen, som i en dom kommit fram till att vägledningen inte kan överklagas. Enligt domen är vägledningen ett förvaltningsbeslut men inte utformad så att den är bindande. Markägaren kan tillgodose naturvårdsintressena på andra sätt än vad som står i vägledningen och den är därför inte möjlig att överklaga, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

  Och domen från Högsta förvaltningsdomstolen går inte heller att överklaga.

  Relaterade artiklar

  Till toppen