Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 december 2017

  Exjobb gör det lättare för vänstern på hygget

  Har du haft svårt att greppa planteringsröret? Det kan bero på att de tidigare enbart varit anpassade för högerhänta, men det kan Dennis Bröms och Victor Andersson examensarbete komma att ändra på.

   Ett examensarbete från Luleå tekniska universitet kan leda till att det snart finns planteringsrör anpassade för vänsterhänta på marknaden.
  Ett examensarbete från Luleå tekniska universitet kan leda till att det snart finns planteringsrör anpassade för vänsterhänta på marknaden. FOTO: Sture Andersson

  Plantering kan vara ett tungt arbete med många monotona rörelser. Därför valde Dennis Bröms och Victor Andersson att titta närmare på om ergonomin i planteringsutrustning i sitt examensarbete vid civilingenjörsprogrammet i teknisk design vid Luleå tekniska universitet, skriver SVT Nyheter Norrbotten.

  Vänsterhänta

  Bland annat ritade de ett planteringsrör som också fungerar för vänsterhänta samt en bärsele där plantkassetterna går att vrida i rätt läge utan att lyftas.

  ”Den utrustning som idag finns för skogsplantörer är så enkel som det bara går för att maximera vinsten. Vi ville skapa ett koncept som var prismässigt bra men också anpassat efter användaren”, säger Dennis Bröms till SVT Nyheter.

  Vidareutveckla

  Nu tilldelas Dennis Bröms och Victor Andersson också ett stipendium på 20 000 kronor vardera för bästa examensarbete. Stipendiet kommer från SCA-grundade Bo Rydins stiftelse och prototypen utvecklades också i samråd med SCA och deras verktygsleverantör, som nu har ambitionen att vidareutveckla produkten för försäljning.

  Vänsterhänthet

  Ungefär 10 – 15 procent är vänsterhänta. Det är något vanligare bland män än bland kvinnor.

  Vänsterhäntas dag firas i världen den 13 augusti varje år sedan 1992.

  Vänsterhänta är överrepresenterade bland Nobelpristagare och bland USA:s presidenter. Sedan andra världskriget har hälften av USA:s presidenter varit vänsterhänta, inklusive Barak Obama. Donald Trump är högerhänt.

  Källor: Allt för vänsterhänta, 10fakta.se, Expressen, New York Times.

  LÄS MER: Skogsstyrelsen vill utreda förädlade plantorLÄS ÄVEN: Glöm plantering i rader och rutnätLÄS OCKSÅ: Vilsen plantör funnen av tidningPREMIUM: Ekologiska plogpinnar lysande affärsidé

  Relaterade artiklar

  Till toppen