Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 april 2018

  Utökade tester för CWD

  Sverige fortsätter med utökad provtagning nu även på ren i jakten på CWD.

   Mer prover för CWD ska tas i samband med renslakten.
  Mer prover för CWD ska tas i samband med renslakten. FOTO: Mostphotos

  Vaksamheten mot den smittsamman sjukdomen Chronic waste disease, CWD, ökade efter att nya fall hittades i höstas i Norge. I samband med höstens älgjakt uppmanades jägare i de jämtländska gränstrakter mot Norge att skicka in vävnadsprover på skjutna eller självdöda älgare för analys.

  Provtagningen har fortsatt och efter årsskiftet utökats med provtagning på trafikdöda älgar och renar i norra Sverige. Det pågår också ett treårigt övervakningsprogram inom EU som omfattar Sverige, Estland, Lettland, Finland, Litauen och Polen.

  Prover i höst

  – Det är viktigt att man har kontroll på det här. Man förbereder nu också att ta mycket fler prover när älgjakten kommer igång i höst och under renslakten, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till TT.

  Läget kring om lika djursjukdomar upp vid ett möte i Luxemburg under måndagen där Bucht deltog tillsammans med andra EU-kollegor.

  Bland annat diskuterades den afrikanska svinpestens utbredning i Europa.

  – Vi har ju inte landgräns på det sättet till de områden som är drabbade i dag. Vi har ju ganska stora hav som finns emellan, säger Sven-Erik Bucht (S).

  LÄS OCKSÅ: Nu skjuts de norska vildrenarna avLÄS OCKSÅ: Nu skärps vaksamheten mot CWD

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen