Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 6 september 2019

  Utländsk arbetskraft flyr jobbet i skogen

  Det är kris inom skogsvården. Den svaga svenska kronan gör att de utländska arbetarna söker sig till andra jobb.

  – Planteringen kan bli kris. Där är det riktigt allvarligt, säger Joakim Gustafsson, VD för Svensk Skogsservice.

   Skogsvårdsföretagen får anstränga sig mer för att få tag i personal.
  Skogsvårdsföretagen får anstränga sig mer för att få tag i personal. FOTO: Lars Johansson

  Skogsbranschen är inte den mest attraktiva. Jobb i skogen kan vara ett slit i jobbig terräng och dåligt väder och det kan vara svårt för arbetsgivare att hitta personal till röjning och plantering. Enligt Joakim Gustafsson borde lönerna höjas rejält och matcha byggarbetarnivån på 190 kronor i timmen.

  Men utvecklingen går i stället åt andra hållet.

  I polska zloty har lönen för gästarbetande polacker gått ned med drygt 6 procent sedan 2016 och de kollektivavtalsenliga höjningarna kan inte kompensera för kronans värdeminskning. Det gör nu att polacker som jobbar i den svenska skogen ser sig om efter bättre betalda jobb. I andra branscher eller andra länder.

  – Det är enormt stora problem, de senaste två åren har intresset för att komma hit och göra jobbet minskat drastiskt, säger Pierre Fridell, VD för Sundins Skogsplantor.

  – Det är främst det försvagade löneläget som gör det kämpigt för oss att attrahera arbetskraft.

   Pierre Fridell, vd för Sundins Skogsplantor, har svårt att hitta polsk arbetskraft.
  Pierre Fridell, vd för Sundins Skogsplantor, har svårt att hitta polsk arbetskraft. FOTO: Torbjörn Esping

  Sundins Skogsplantor har 300 anställda för plantering och röjning. Alla är polacker. Svensk Skogsservice har ett 100-tal man i fält under högsäsong. Tidigare var det bara polacker men nu tas även rumäner och ukrainare in.

  Lockar med bredband

  Skogsvårdsföretagen får anstränga sig mer för att få tag i personal. Till exempel erbjuds bättre boenden med bredband så att det blir lätt att kommunicera med familjen. Ändå är det många som slutar. Personalomsättningen är större. Liksom kostnaderna för utbildning och administration.

  – Vi har alltid haft väldigt stabilt med folk men de sista två åren har vi blivit hårt drabbade. Omsättningen av personalen har blivit så stor att det blir svårt att få lönsamhet på sikt, säger Joakim Gustafsson på Svensk Skogsservice.

   Joakim Gustafsson, vd Svensk Skogsservice.
  Joakim Gustafsson, vd Svensk Skogsservice. FOTO: Svensk Skogsservice

  Än så länge klarar både Svensk Skogsservice och Sundins Skogsplantor sina åtaganden med nöd och näppe men måste tacka nej till ytterligare jobb.

  – Röjningen blir gjord i högre utsträckning men planteringen kan bli kris. Där är det riktigt allvarligt, säger Joakim Gustafsson.

  Tuffare framöver

  Även hos företagens kunder finns en oro. Södra, som köper tjänster från skogsvårdsbolagen, har inte påverkats än men ser hur det kan komma att bli tuffare i framtiden.

  – För vår del har vi än så länge inga problem med att få de resurser vi behöver. Men det är lite oroande att vi inte kan attrahera inhemsk personal till skogsvården. Det är också lite oroande att östeuropéer inte anser att det är intressant att komma hit längre, säger Henrik Holmberg, skogsskötselsspecialist på Södra.

  Enligt skogsvårdsföretagen krävs det högre löner för att få arbetarna från Polen att stanna i skogen. Joakim Gustafsson pekar på att skogsbolagen gjort rekordvinster samtidigt som entreprenörerna har det tufft med lönsamheten.

  – Hela kedjan måste fungera smärtfritt och då måste man kanske omfördela intäkterna från skogsbruket något, säger han och får medhåll av Pierre Fridell från Sundins Skogsplantor:

  – Vi måste få upp lönerna och det är slutkonsumenten som ska vara med och betala det, om man nu vill ha någon skogsvård utförd.

  Letar nya arbetssätt

  Är skogsägarna då beredda att betala mer för plantering och röjning? Södra svarar att man försöker hitta metoder och arbetssätt som ger entreprenören bättre betalningsförmåga till sina anställda samtidigt som kostnaden för skogsägaren följer den normala kostnadsutvecklingen i samhället. Ett exempel är att man utvecklat appar med bra kartor och övrigt underlag.

  – Kostnadsutvecklingen för skogsvårdstjänsterna är en fråga som vi arbetar med hela tiden och det finns alltid en brytpunkt mellan kostnad och skogsägarens vilja att köpa de tjänster vi tillhandahåller, säger Henrik Holmberg.

  Relaterade artiklar

  Till toppen