Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 26 mars

  Utboägandet ökar

  På tolv år ökade andelen skog som ägs av utbor med 15 procent. Det visar siffror från SVT.

   Bo i skogen? Det är det allt färre som gör, åtminstone sett till den ökande andelen utbor.
  Bo i skogen? Det är det allt färre som gör, åtminstone sett till den ökande andelen utbor. FOTO: Jonas Palm

  SVT har med underlag från SCB och Skogsstyrelsen undersökt hur skogsägande på distans utvecklats under perioden 2005 – 2017. Siffrorna visar att andelen produktiv skogsmark som ägs av utbor ökade med 15 procent. Som utbo räknas en skogsägare som bor i en annan kommun än där skogen finns.

  Sett till areal innebär det att den utboägda marken ökade med cirka 430 000 hektar, och att andelen utboägd mark nationellt ökade från 12 till 14 procent av den produktiva skogsmarken.

  Mest utboägt i söder

  Högst är andelen i landets södra delar, i Skåne, Kalmar, Kronoberg och Halland ligger utboägandet över 20 procent. Lägst är utboägandet i Gävleborg, Norrbotten, Västmanland, Uppsala och på Gotland med andelar under 10 procent. Men sett till de senaste årens förändringar hör både Gävleborg, Uppsala och Gotland till de län där utboägandet ökat mest, med över 30 procent mellan 2005 och 2017. Minst var ökningen i Skåne, Kronoberg och Kalmar.

  Bara i ett län, Västmanland, minskade andelen utbor och sjönk istället under perioden med 13 procent.

  Närhet till arbetsmarknad

  ”Västmanland ligger ju i Mälardalen, det är ett industrialiserat län med närhet till Stockholm. Det är nog det som är orsaken”, säger Thomas Claesson, ordförande i Mellanskog Västmanland, till SVT och fortsätter:

  ”Det finns närhet till arbetsmarknad så att hela familjen har goda möjligheter att försörja sig utanför gården”.

  Närhet till fastigheten är också en bra förutsättning för aktiv skogsskötsel, anser Thomas Claesson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen