Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 11 mars 2017

  USA:s trävaruimport väntas öka

  USA:s import av trävaror har ökat med drygt fem miljarder kronor årligen de senaste åren. I år väntas trävaror för 70 miljarder kronor importeras till USA.

  FOTO: PRIVAT

  Det byggs mycket i USA och prognosen är att landet ökar trävaruimporten i år.

  – Antalet husstarter har ökat, sakta men säkert sedan 2007. Men de har en lång väg för att komma tillbaka till nivåerna före finanskrisen, säger Tim Adams vid South Carolina Forestry Commission.

  Den totala importen av trävaror till USA har stigit från ett värde av cirka 3,3 miljarder kronor 2008 till 56,5 miljarder kronor 2016.

  Stigande dollar

  Dollarns värde i förhållande till den svenska kronan har också stigit mycket under dessa år, men det handlar ändå om en kraftig ökning av trävaruimporten till USA. Importen har ökat med i genomsnitt 651,4 miljoner dollar per år.

  Prognosen är att trävaror värda 7,8 miljarder dollar, motsvarande 70 miljarder kronor i dagens valutakurs, importeras till USA under 2017.

  Huvuddelen av de trävaror som importeras till USA är barrträvaror och Kanada stod för 83 procent under de senaste nio åren. Därefter kommer Chile, Brasilien och Nya Zeeland som vardera står för mellan 2 och 3 procent av importen.

  Sverige kom på sjunde plats under 2016, vilket betyder att importvärdet var 583 miljoner kronor, enligt South Carolina Forestry Commission, motsvarigheten till Skogsstyrelsen i delstaten Sydkarolina i USA.

  Husbyggandet ökar

  USA:s sågverksproduktion av barrträvaror nådde sin högsta nivå 2007. När husbyggandet sjönk drastiskt efter finanskrisen minskade även sågverksproduktionen. Nu sker en återhämtning av sågverkskapaciteten i takt med att husbyggandet ökar. Det finns också råvara med ett växande överskott av stående timmer, åtminstone i Sydstaterna.

  I Europa har CLT, korslimmat trä, funnits som byggnadsmaterial under flera år. I Sverige har Stora Enso planer på att eventuellt bygga en fabrik som tillverkar CLT, och även i USA pratas det om CLT.

  – I takt med att CLT blir mer använt i USA kommer behovet av trävaror att öka, säger Tim Adams.

  Relaterade artiklar

  Till toppen