Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 mars

  USA-marknaden allt viktigare för sågverken

  Marknaden för sågade trävaror har börjat vända, samtidigt som USA blir allt mer intressant för svenska sågverk.

   Setra, Holmen och Vida hör till de som ser möjligheter på USA-marknaden och nu skeppar även Derome sin första sändning över Atlanten.
  Bild 1/2 Setra, Holmen och Vida hör till de som ser möjligheter på USA-marknaden och nu skeppar även Derome sin första sändning över Atlanten. FOTO: Derome
   "Med lager i hamnen i Lake Charles, Louisiana, får vi en kostnadseffektiv lagerlösning i ett område med stark ekonomi och god tillväxt", säger Carina Tollemark, exportsäljare på Derome.
  Bild 2/2 "Med lager i hamnen i Lake Charles, Louisiana, får vi en kostnadseffektiv lagerlösning i ett område med stark ekonomi och god tillväxt", säger Carina Tollemark, exportsäljare på Derome. FOTO: Derome

  Efter några tunga kvartal där vikande konjunktur sammanföll med ett överutbud av barkborretimmer verkar det nu vända för sågverken. Priserna på fura har börjat stiga från låga nivåer och granpriserna verkar ha bottnat, skriver Danske Bank i sitt nyhetsbrev.

  Samtidigt framstår USA som en allt mer intressant marknad. Under fjolåret ökade exporten dit med nästan 30 procent, och med en import på nästan en halv miljon kubikmeter blev USA Sveriges nionde största exportmarknad, enligt statistik från Skogsindustrierna.

  Stigande priser

  Bakom importuppgången till USA ligger bland annat minskade leveranser från British Columbia, där sågverken har virkesbrist efter omfattande insektsangrepp och stora skogsbränder. Sedan juni i fjol har timmerpriserna i USA ökat med nästan 60 procent, och en bra byggkonjunktur ökar efterfrågan samtidigt som dollarn är stark i förhållande till kronan.

  En del barkborreangripet virket från Europa har kunnat avsättas i USA tack vare skillnader i kvalitetskrav. Men från Centraleuropa har leveranserna minskat eftersom den milda vintern gjort det svårt att få ut virket ur skogen, och enligt Olle Berg, direktör för marknad och affärsutveckling på Setra, är USA-marknaden riktigt bra för vissa insektsskadade kvaliteter.

  Bästa marknaden

  Johan Padel, affärsområdeschef Trävaror på Holmen, säger att USA-marknaden inte bara skapar möjligheter för barkborreskadat timmer utan även för friskt virke, och enligt Måns Johansson, VD på Vida, är USA deras bästa marknad.

  Också Derome satsar nu på USA och skickar i dagarna sin första leverans över Atlanten, enligt ett pressmeddelande. Med båttransport från Varberg till lager i Louisiana och fortsatt distribution till husbyggare i Louisiana och Texas får Derome ett konkurrensmässigt bra erbjudande jämfört med kanadensiska sågverk, uppger företaget.

  Brist på containrar

  Ett orosmoment för exporten är en begynnande brist på containrar. När kinesiska fabriker går på lågvarv på grund av corona-viruset så skeppas färre containrar till Europa. Det ger i sin brist på containrar för returfrakter till Kina och Mexikanska Golfen. Och med tanke på att det tar en månad för ett fraktfartyg att ta sig från Kina till Europa så lär detta problem börja märkas på allvar först inom den kommande månaden, skriver Danske Bank.

  Relaterade artiklar

  Till toppen