Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 21 april

  Uppåt för virkespriserna

  Priserna på timmer och massaved ökade i södra och Mellansverige under första kvartalet. I norr fortsatte de istället att sjunka.

   Timmerpriserna ökar i södra och Mellansverige men sjunker i norr.
  Timmerpriserna ökar i södra och Mellansverige men sjunker i norr. FOTO: Ulf Aronsson

  Under första kvartalet i år ökade timmerpriserna med 4,8 procent och massaveden med 1,2 procent jämfört med sista kvartalet i fjol, enligt den senaste statistiken från Skogsstyrelsen.

  Men ökningen gäller inte hela landet. I region Nord norr sjunker priserna fortfarande, för sågtimmer med 2,3 procent och för massaved 3,3 procent. I region Mellan och Syd steg timmerpriset med 6 procent medan massavedspriset steg med 2,1 respektive 1 procent jämfört med föregående kvartal.

  Med ett lite längre tidsperspektiv blir bilden delvis annorlunda. Jämfört med första kvartalet 2020 har massavedspriset då i stället sjunkit med 15,7 procent i region Nord, 9,2 procent i region Mellan och 7,2 procent i region Syd. Timmerpriserna har på ett år ökat med 6 procent i region Syd och 3,4 procent i region Mellan, men minskat med 4,2 procent i region Nord.

  Skogsstyrelsens statistik gäller genomsnittspriser för volymvägda rundvirkeskvantiteter av leveransvirke, vilket utgör mindre än 10 procent av totala virkesförsäljningen.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen