Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 31 maj 2019

  Stadigt uppåt för skogsexporten

  Trots att volymerna låg still ökade värdet på den svenska skogsexporten med 10 procent under det första kvartalet.

   Exporten av trävaror minskade med 1 procent volym under första kvartalet men ökade med 7 procent i värde.
  Exporten av trävaror minskade med 1 procent volym under första kvartalet men ökade med 7 procent i värde. FOTO: Ann Lindén

  Sveriges export ökade med 11 procent i värde under första kvartalet i år jämfört med samma period i fjol. Samtidigt ökade importen med bara 5 procent.

  Sammantaget innebar det att det negativa handelsnettot på 4 miljarder kronor i fjol vändes till ett positivt netto på 15 miljarder kronor för första kvartalet i år. Det visar statistik från SCB.

  Bra betalt för massan

  Med ett värde på 39 miljarder kronor stod skogsvaror för 10 procent av det totala svenska exportvärdet. Importen av skogsvaror uppgick samtidigt till knappt 11 miljarder, vilket gav ett handelsnetto på 28 miljarder för skogen.

  Jämfört med första kvartalet i fjol ökade också exportvärdet från skogen med 10 procent samtidigt som volymerna var desamma. Den största värdeökningen stod pappersmassa för med en uppgång på 17 procent. Exportvärdet av papper ökade med 9 procent och av sågade trävaror med 7 procent. Av de totala exportintäkterna från skog stod papper för 60 procent, trävaror för 22 procent och massa för 16 procent.

  Även exporten av möbler, som ofta innehåller en stor andel trä, ökade med 11 procent i värde till knappt 5 miljarder kronor. Handelsnettot för möbler blev ändå negativt eftersom importvärdet efter en ökning på 8 procent uppgick till 6,4 miljarder kronor.

  Svag krona

  Värdeökningen för den svenska exporten kan ställas i relation till värdeminskningen för den svenska kronan. Från mars 2018 till samma månad 2019 ökade euron med 3 procent mot kronan, brittiska pund ökade med 6 procent och den amerikanska dollarn med 13 procent.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen