Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 27 juni 2019

  ”Spännande hur marknaden fungerar”

  AMF:s köp av Bergvik Öst fick skogsaktier att stiga med 6–9 procent på Stockholmsbörsen. Men frågan är om marknaden vet vad den värderar?

  Beskedet att AMF köper 90 procent av Bergvik Öst fick Billerud Korsnäs aktie att stiga med drygt 7 procent under måndagen. Affären förbättrar Billerud Korsnäs finanser, så i deras fall finns ett direkt underlag för omvärdering. Men även aktierna för SCA och Holmen steg, med 9 respektive 6 procent.

  I deras fall beror uppgången på att AMF-köpet bedöms påverka värderingen av skog. SCA:s och Holmens skog är i dag värderad till runt 13 000 kronor per hektar, medan AMF betalar uppåt 40 000 kronor per hektar för Bergvik Öst.

  Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult, tycker att kursuppgångarna bygger på lite för enkel matematik.

  – Jag kan inte kommentera om affären är bra eller dålig eftersom jag inte vet vad det är för skog de har köpt. Men jag tycker att det är spännande att flera bolag värderas högre på grund av en siffra i ett pressmeddelande, säger han.

   ”Det är mer komplext än att bara gå på en siffra”, säger Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult, om AMF-affärens påverkan på skogsbolagens börsvärde.
  ”Det är mer komplext än att bara gå på en siffra”, säger Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult, om AMF-affärens påverkan på skogsbolagens börsvärde. FOTO: LRF konsult

  Stor spridning

  Skogen i Bergvik Öst är utspridd från Uppsala genom Dalarna ända upp till Jämtland. I LRF Konsults statistik varierar genomsnittspriserna där mellan 27 000 och 77 000 kronor per hektar.

  – Men statistiken baseras på mycket mindre fastigheter, där upplevelsevärde och andra icke skogliga värden ofta utgör en del av värdet. När det gäller bolagsmark styr avkastningsvärdet i högre grad.

  Affärer med bolagsmark är också ett eget segment av marknaden och Markus Helin tror inte att AMF-affären påverkar priserna på privata skogsfastigheter.

   ”Vi kommer inte skruva upp värdet på vår skog, utan fortsätter värdera efter våra principer”, säger skogschef Henrik Mårtensson.
  ”Vi kommer inte skruva upp värdet på vår skog, utan fortsätter värdera efter våra principer”, säger skogschef Henrik Mårtensson. FOTO: Persson Invest Skog

  Tryggt med skog

  Persson Invest Skog har nyligen själva fått 30 000 hektar skog från delningen av Bergvik Väst och äger nu runt 140 000 hektar. Enligt Henrik Mårtensson, skogschef, påverkar inte AMF-affären deras värdering.

  – Vi kommer inte att skruva upp värdet på vår skog, utan fortsätter värdera efter våra principer, säger han.

  – Men det är en spännande utveckling att fler blir intresserade av skog. Det säkrar värdet på tillgångarna mer än att det ger några stora värdeökningar och gör att det känns tryggt att äga skog.

  Björn Lyngfelt, kommunikationsdirektör på SCA, är inne på samma linje:

  – Affären är ett tydligt uttryck för att skog värderas högt, och det gillar vi, säger han.

   ”Vi tror på att äga skog. Det är en knapp resurs och kommer vara en viktig tillgång framöver”, säger Björn Lyngfelt, kommunikationsdirektör på SCA.
  ”Vi tror på att äga skog. Det är en knapp resurs och kommer vara en viktig tillgång framöver”, säger Björn Lyngfelt, kommunikationsdirektör på SCA. FOTO: SCA/Per-Anders Sjöquist

  Ökande värde

  Men några planer på att själva sälja ut skogen har SCA inte.

  – Vi tror på att äga skog. För SCA har skogen tre värden: Den ekonomiska avkastningen, det biologiska värdet och markvärdet. Successivt över tid har det ökat och vi ser inget slut på den värdeökningen. Skogen är en knapp resurs och kommer vara en viktig tillgång framöver.

  Relaterade artiklar

  Till toppen