Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 26 oktober

  Uppåt för sågat efter start i rött för Norra Skog

  Norra Skog visar ett negativt resultat för året hittills. Men trenden för sågade trävaror går åt rätt håll.

   Kåge sågverk, en del av Norra Skog.
  Kåge sågverk, en del av Norra Skog. FOTO: Norra Skog

  Nybildade skogsägarföreningen Norra Skog nådde ett resultat på minus 33 miljoner kronor före skatt för årets tre första kvartal. Föreningen redovisar inte en fullständig kvartalsrapport, men skriver i ett pressmeddelande att resultatet ligger i nivå med förväntningarna med hänsyn till den pågående pandemin samt fusioneringskostnader av engångskaraktär. Kostnaderna omfattar bland annat en ny organisation, modernisering av koncernens IT-plattform samt kostnader för nedläggningen av sågverket i Östavall.

  ”Jag är stolt över att arbetet med att skapa vårt nya Norra Skog löper enligt plan. Att vi klarar detta trots de begräsningar vi tvingats till på grund av pandemin visar vilken kraft vi samlat i nya Norra Skog”, säger Torgny Hardselius, ordförande, i en kommentar.

   ”Det är ett mycket stort arbete att gifta ihop två så pass stora organisationer som Norrskog och Norra Skogsägarna”, säger Torgny Hardselius.
  ”Det är ett mycket stort arbete att gifta ihop två så pass stora organisationer som Norrskog och Norra Skogsägarna”, säger Torgny Hardselius. FOTO: Norra Skog/ Mikael Lundgren

  Åt rätt håll

  Samtidigt kan föreningen glädjas åt att marknaden för sågade trävaror går åt rätt håll.

  ”Efter årets åtta första månader uppvisade Norra Skogs industrier ett sammantaget resultat på minus 17 miljoner kronor, varav de fyra första månaderna stod för ett minus på 32 miljoner medan de senare fyra månaderna stått för ett plus på 15 miljoner, vilket visar att marknaden för trävaror börjat återhämta sig efter den marknadschock som pandemin orsakade”, säger föreningens vd Pär Lärkeryd.

   Tack vare föreningens storlek har Norra Skog kunnat hålla prissänkningen på massaved på en rimlig nivå, anser Pär Lärkeryd.
  Tack vare föreningens storlek har Norra Skog kunnat hålla prissänkningen på massaved på en rimlig nivå, anser Pär Lärkeryd. FOTO: Norra Skog/Mikael Lundgren

  Norra Skog flaggar också för de höga lagernivåerna för massaved i norra Sverige. Det har medfört en nedskrivning på 40 miljoner kronor av värdet på föreningens redan inköpta rotstående skogslager, och är en fortsatt utmaning för föreningens skogliga verksamhet framöver.

  Relaterade artiklar

  Till toppen