Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 9 november 2018

  Upp- och nedvänt paraply stoppar pengaregnet

  I årets pengaregn över skogsindustrin verkar råvaruleverantörerna stå i regnskugga, skriver ATLs skogsreporter Ulf Aronsson i en kommentar.

  Sprid vinsterna till skogsägarna”. Det är rubriken på Tord Karlssons ledare i ATL den 6 november.

  ”Skogsindustrin borde tänka framåt och försäkra sig om att leverantörerna som skaffar fram råvaran har en tillräcklig lönsamhet och betala därefter. Det finns allt för många tecken på ett det inte är så”, skriver Tord Karlsson.

  Nedåtgående spiral

  Så här ser några av de tecknen ut: Sedan 1950-talet har priset som en skogsägare får ut vid försäljning av virke fallit från cirka 700 kronor till 300 kronor per kubikmeter, fast mått på bark och omräknat till 2016 års priser. Det konstaterar Stefan Karlsson, utredare på Skogsstyrelsen, i en artikel i senaste numret av Skogsstyrelsens tidning Skogseko. Försämrad lönsamhet gör att skogsägarna sparar in på röjning och gallring, vilket i sin tur leder till sämre skogar och ännu lägre lönsamhet, anser Stefan Karlsson. En nedåtgående spiral med andra ord.

   Virkets värde viker. Det leder till en nedåtgående spiral för skogsbruket.
  Virkets värde viker. Det leder till en nedåtgående spiral för skogsbruket. FOTO: Skogsstyrelsen/Skogseko

  Samtidigt har skogsbolagen i år gjort enorma vinster, vinster som skulle kunna fördelas vidare nedåt i kedjan. Stora Enso har ett resultat på runt 9 miljarder kronor för årets första nio månader, en förbättring med 55 procent jämfört med samma period i fjol. SCA har ett resultat på knappt 3 miljarder, en förbättring med 119 procent, och Holmens resultat efter skatt var 1,7 miljarder kronor.

  Massapriset upp 45 procent

  Av SCAs tredje kvartalsrapport framgår att priset på tryckpapper ökat med 15 procent under de senaste två åren. Priset på sågade trävaror har ökat med över 20 procent, och priserna på kraftliner och massa har dragit i väg med runt 45 procent. Men den utvecklingen återspeglas dåligt i kostnaderna för råvaruanskaffning. De har samtidigt bara ökat med drygt 10 procent.

  Så i årets pengaregn över skogsindustrin verkar det som att råvaruleverantörerna står i regnskugga. Och det är knappt ens så att det droppar från kanterna av det paraply som skuggar skogsägare, entreprenörer och åkerier: Paraplyet verkar i det närmaste upp- och nedvänt, och samlar upp vinsterna ovanför deras huvuden.

  Relaterade artiklar

  Till toppen