Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 16 september 2019

  UPM stänger och säljer

  UPM stänger ner en pappersmaskin i Rauma, Finland, och säljer tidningspappersbruket i franska Grand-Couronne. Som orsak anges att maskinerna är företagets minst kostnadseffektiva inom respektive segment.

   UPM lägger ned en av tre pappersmaskiner vid bruket i finska Rauma.
  UPM lägger ned en av tre pappersmaskiner vid bruket i finska Rauma. FOTO: UPM

  UPM planerar att permanent stänga en maskin för SC-papper, högglansigt tryckpapper, vid bruket i Rauma, Finland. Det innebär att företaget minskar sin produktionskapacitet med 265 000 ton per år och att 179 tjänster försvinner. Nedläggningen av maskinen ska vara genomförd före årets slut, men på de två kvarvarande kommer produktionen fortsätta som tidigare.

  Samtidigt aviserar UPM att de ska sälja tidningspappersbruket Chapelle, i Grand-Couronne, Frankrike. Chapelle har en produktionskapacitet på 240 000 ton och 236 anställda. Målet är att försäljningen ska vara genomförd mot slutet av andra kvartalet 2020.

  Minskande efterfrågan

  Skälet till nedläggningen och försäljningen är att maskinerna är företagets minst kostnadseffektiva inom respektive segment.

  ”Efterfrågan på grafiskt papper har minskat strukturellt i över tio år. I år har nedgången accentuerats av den negativa ekonomiska utvecklingen. De planer vi nu offentliggör är därför ett nödvändigt steg för att trygga lönsam papperstillverkning på de kvarvarande, konkurrenskraftiga tillgångarna för produktion av obelagt tryckpapper”, säger Winfried Schaur på UPM i en kommentar.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen