Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 21 maj 2019

  Unga skogsbrukare förlorar på Södras vinstdelning

  Efterlikviderna på virkesleveranser borde väga tyngre i Södras vinstdelning. Med dagens system är unga och aktiva skogsbrukare förlorare, enligt Södramedlemmar ATL pratat med.

  Men Södras medlemschef tycker att systemet är rättvist.

   Södras system för vinstdelning får kritik.
  Södras system för vinstdelning får kritik. FOTO: Södra

  När Södra håller föreningsstämma torsdag 23 maj väntas den besluta om en rekordstor utdelning på 1,8 miljarder kronor. Men det finns kritiker mot hur vinsten fördelas.

  Skogs- och lantbrukaren Claes Hultberg i Östergötland har debatterat i frågan i ATL.

  – Jag vill ha maximal utdelning på virkesleveranser och minimalt på allt annat, säger han.

  Han får medhåll av Södramedlemmen Sune Håkansson i Blekinge som anser att skogsbruket måste ge bra avkastning, inte medlemskapet i föreningen.

  ATL har pratat med ytterligare två medlemmar som håller med om kritiken, men inte vill framträda med namn. De påpekar att dagens system är orättvist gentemot yngre skogsbönder.

  Tid att komma in i systemet

  Det kan exempelvis handla om en skogsbrukare som nyligen löst ut sina syskon, behöver avverka och få ett kassaflöde för att betala räntor, men som inte hunnit bygga upp ett stort insatskapital. Då finns en risk att denne väljer att sälja till ett privat sågverk och få pengarna med en gång – utan att behöva vänta på efterlikvid. ”Kan jag bygga kapital i Södra är det ju jättebra men för många är det inte så lätt och det tar tid att komma in i systemet”, säger en av Södramedlemmarna.

  – Vårt system är väl förankrat, men därmed inte sagt att det är fulländat. Vi funderar på hur det kan utvecklas, säger Södras medlemschef Gustav Tibblin.

  I en Facebookgrupp där ämnet diskuterats berättar en medlem om en utdelning på mellan 150 000 och 200 000 kronor – utan att ha levererat något virke alls under förra året.

  – Årets vinstdelning baseras till största delen på virkesleveranser, det gångna årets och tidigare års leveranser, säger Gustav Tibblin.

   Gustav Tibblin, medlemschef Södra.
  Gustav Tibblin, medlemschef Södra. FOTO: Ola Kjelbye/Södra

  Både virkeshandlare och industri

  Södra är inte bara virkeshandlare utan också industri och måste ha ett system som premierar kontinuerliga leveranser. Gamla medlemmar som levererat och investerat tidigare måste också få del av dagens vinst.

  – Vi kan aldrig få rättvisa, för Södras medlemmar är en heterogen grupp. Frågan är väl var gränsen går för en så rättvis vinstdelning som möjligt, säger medlemmen Claes Alströmer, förtroendevald i Södra.

  Gustav Tibblin tycker att systemet är rättvist.

  – Jag tycker inte det är några stora skevheter, säger han.

  Marcus Andersson som är skogs- och lantbrukare i Dalsland har inte hunnit bygga upp så mycket insatskapital i Södra. Nyligen köpte han en grannfastighet och ska nu göra en stor avverkning. Han säljer den till Södra, och för att få större del av vinsten överväger han en lite annorlunda lösning:

  – Jag funderar på att ta ett större lån och gå in med överinsatser i Södra, säger han.

   

  Södras insatskapital

  En Södramedlem måste delta med 600 kronor per hektar skogsmark i föreningen, men ingen måste delta med mer än 120 000 kronor, vilket motsvarar 200 hektar skogsmark.

  Alla styrelseledamöter, samt koncernchefen Lars Idermark, som äger skog och är medlemmar i Södra har ett mycket större insatskapital än 120 000 kronor, förutom ordförande Lena Ek som uppger att hon håller på att generationsskifta.

   

  Relaterade artiklar

  Till toppen