Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 28 april

  Ukraina stoppar utresor

  200 säsongsarbetare hann ta flyget till Finland. Men nu har Ukraina stoppat alla utresor.

   200 säsongsarbetare från Ukraina hann komma till Finland innan regeringen i Kiev beslutade att stoppa alla utresor.
  200 säsongsarbetare från Ukraina hann komma till Finland innan regeringen i Kiev beslutade att stoppa alla utresor. FOTO: Mostphotos

  Finland ville öppna en flygbro till Ukraina för att hämta säsongsarbetare till jord- och skogsbruket, som ATL tidigare skrivit om. Men det blev bara ett plan med 200 arbetare som hann landa på Helsingfors flygplats Vanda. Nu har Ukraina förbjudit sina medborgare att lämna landet, skriver Maaseudun Tulevaisuus.

  Jaana Husu-Kallio, stabschef på Finlands jordbruksdepartement, är orolig för vilka konsekvenser det kommer att få för de gröna näringarna i landet men vill inte spekulera i orsakerna till beslutet:

  – Jag tror att de vill fokusera på att ta hand om sitt eget lands angelägenheter, säger han till Maaseudun Tulevaisuus.

  Enligt planerna skulle minst fyra plan till flyga till Ukraina för att hämta arbetskraft till jord- och skogsbruket i Finland som ett normalt år tar emot cirka 16 000 säsongsarbetare från andra länder.

  Nu kräver vd:n för Finlands motsvarighet till LRF, MTK, Jyrki Wallin att regeringen att ta tag i problemet:

  – Vi vill inte ha samma okontrollerade situation som i USA, där mjölk hälls ut marken och det kan bli köttbrist om ett par veckor, säger han till Maaseudun Tulevaisuus.

  Relaterade artiklar

  Till toppen