Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 20 augusti 2016

  Tusenårig tall äldst i Europa

  1 075 år - så gammal är ormskinnstallen som nu är Europas äldsta kända levande träd.

   Den över tusen år gamla ormskinnstallen som nu upptäckts av bland annat forskare från Stockholms universitet.
  Den över tusen år gamla ormskinnstallen som nu upptäckts av bland annat forskare från Stockholms universitet. FOTO: Dr Oliver Konter, Mainz

  Ormskinnstallen växer i bergstrakter i norra Grekland och upptäcktes av forskare från universiteten i Stockholm, Mainz och Arizona under en forskningsexpedition.

  ”Det är märkvärdigt att den här stora, komplexa och imponerande organismen har överlevt så länge i en så ogästvänlig miljö och i ett land som varit civiliserat i över 3 000 år”, säger dendrokronologen Paul J Krusic vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

  Tallen är en av ett dussintal tusenåriga individier i en skog långt upp i Pindosbergen. Den meterlånga borrkärnan från trädet visade 1 075 årsringar. Därmed bevisades att trädet är äldre än det tidigare äldsta kända trädet; en 996 år gammal bosnisk tall.

  Nu hoppas forskarna att variationerna i årsringarna ska kunna berätta mer om hur klimatet och miljön såg ut tusen år bakåt i tiden.

  Det finns uppgifter om olivträd som ska ha levet redan på Jesu tid men dessa träds ålder har inte bekräftats av forskare. Det gäller också uppgifter om andra, mycket gamla träd i Europa.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen