Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 17 december 2018

  Tungviktarna lämnar Elmia Wood

  Med en ny skogsmaskinmässa i Sverige meddelar flera stora maskintillverkare att de kommer att avstå Elmia Wood för att i stället ställa ut på Swedish Forestry Expo.

   Elmia 2017 hade otur med vädret och hade regn under större delen av mässans dagar.
  Elmia 2017 hade otur med vädret och hade regn under större delen av mässans dagar.

  I fredags kom beskedet att en ny mässa med inriktning på skogsmaskiner kommer att startas upp i Sverige 2021. Mässan kommer hållas på Solvalla den tredje till femte juni och heter Swedish Forestry Expo (SFE). Samma helg pågår även Elmia Wood 2021 vilket gör att flera maskintillverkare alltså kommer missa Elmia för att i stället visa upp på Solvalla.

  – Vi ville vara på Solvalla och då måste man anpassa sig för de tider som finns. Det fanns ingen tidigare tid än denna och nu krockar det med Elmia, säger Björn Bäckström vd på Maskinleverantörerna, som ligger bakom SFE.

  Det är ingen medveten taktik?

  – Nej nej, det är ingen taktik. Det vore bara dumt. Men det här är en mässa som är annorlunda mot Elmia Wood som har så mycket annat än maskinerna. De har ju yxor, handredskap och arbetskläder. Sen är många besökare där inte för att köpa utan mest för att titta. Många av våra medlemmar som nu väljer att ställa ut med oss på Solvalla har tidigare känt att de inte hinner prata med sina riktiga kunder under Elmia Wood och vi hoppas att den här mässan kan hjälpa dem, säger Björn Bäckström.

  Tunga företag lämnar

  Sist Elmia Wood hölls, 2017, så var vädret inte på mässans sida. Regnet medförde sönderkörda parkeringsytor och flera besökare krävde Elmia Woods på ersättning för mässan. I samband med den nya mässan på Solvalla 2021 så meddelar flera av Maskinleverantörernas medlemmar att de kommer att ställa ut på Solvalla 2021 i stället för Elmia Wood.

  Företagen som hittills meddelat de är klara för SFE är Komatsu Forest, John Deere Forestry, Eco Log, Ponsse och Rottne Industri.

  Viktigt skyltfönster

  – Ända sedan Elmia startade 1975 så har det funnits andra mässor, konkurrenter och partners, vilket vi får förhålla oss till. Sen är det klart att det är tunga namn som meddelar att de är på Solvalla men vi har som ambition att ha hela branschen representerad på Elmia Wood 2021, säger Mattias Pontén, Mässansvarig för Elmia Wood.

  Ni tänker att ni kan locka företagen till att vara med på båda mässorna?

  – Vi har en dialog men vi får se hur det blir. Elmia Wood är ett viktigt skyltfönster för svenskt och nordiskt skogsbruk till resten av världen. Vi hade massor av internationella besökare sist och vi tror som sagt att det är jätteviktigt för nordiskt skogsbruk att vi kan vara ett skyltfönster för resten av världen, säger Mattias Pontén.

  Relaterade artiklar

  Till toppen